Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa otputovao u Rumunjsku

Zagreb (IKA)

Papa Franjo otputovao je 31. svibnja ujutro na svoje 30. međunarodno putovanje izvan Italije na kojem će posjetiti Rumunjsku.

Zrakoplov kojim putuje Sveti Otac poletio je iz rimske međunarodne zračne luke Fiumicino u 8.16 sati a dolazak u Bukurešt predviđen je za 11.30 sati po mjesnom vremenu. Prije odlaska na put Papa se u Vatikanu susreo sa skupinom od petnaest beskućnika rumunjskog porijekla koji žive u Rimu.

Papa će na apostolskom putovanju, koje se održava pod geslom „Koračajmo zajedno”, boraviti od 31. svibnja do 2. lipnja. Posjetit će gradove Bukurešt, Iaşi i Blaj te marijansko svetište Șumuleu Ciuc.

Prvog dana pohoda na programu su kurtoazni posjet predsjedniku Klausu Johannisu, susret s premijerkom Vioricom Dancila te s političarima, predstavnicima građanskoga društva i Diplomatskoga kora. U popodnevnim satima Sveti će se Otac susresti s patrijarhom Rumunjske pravoslavne Crkve patrijarhom Danijelom (Ciobotea) u sjedištu patrijaršije, a zatim s članovima Sinoda RPC. U 16 sati molit će zajedno Očenaš u novoj pravoslavnoj katedrali. Na kraju prvoga dana u Rumunjskoj Papa će predvoditi misno slavlje s početkom u 17.10 sati u katoličkoj katedrali Sv. Josipa.

Trećeg dana pohoda Papa će proglasiti blaženim sedam grkokatoličkih biskupa mučenika.

Logo Papina putovanja predstavlja „Božji narod” koji „kroči pod zaštitom Majke Božje”. Rumunjsku se, naime, često naziva „vrtom Majke Božje”, izraz koji je također koristio sv. Ivan Pavao II. tijekom pohoda toj zemlji 1999. godine. U logu su korištene boje nacionalne zastave: plava, žuta i crvena.

Ključne riječi:
Papa Rumunjska