Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa patrijarhu Kirilu: Da postanemo mirotvorci za Ukrajinu

Vatikan (IKA)

Papa Franjo uputio je uskrsnu čestitku ruskom pravoslavnom patrijarhu Kirilu te molio za ukrajinski narod koji čezne za „novom zorom koja će okončati tamu rata“, izvijestio je Vatican News.

„Dragi brate! Neka Duh Sveti preobrazi naša srca i učini nas istinskim mirotvorcima, posebno za ratom razorenu Ukrajinu, kako bi veliki uskršnji prijelaz od smrti u novi život u Kristu postao stvarnost za ukrajinski narod, koji čezne za novom zorom koja će okončati tamu rata”. Riječi su to koje je papa Franjo uputio u čestitci patrijarhu Moskve i cijele Rusije Kirilu u povodu proslave Uskrsa prema julijanskom kalendaru (24. travnja).

Papina kratka čestitka poslana je i drugi patrijarsima Istočnih Crkvi, a objavljena je na web stranici Ruske pravoslavne Crkve.

Težina ljudske patnje

U poruci je Sveti Otac istaknuo da čovječanstvo trenutačno doživljava „punu težinu patnje naše ljudske obitelji, slomljeno nasiljem, ratom i tolikim nepravdama“. Unatoč tim patnjama, napisao je, „još uvijek sa zahvalnim srcima gledamo na Gospodina koji je preuzeo na sebe sve zlo i bol našeg svijeta“.

„Kristova smrt bila je početak novog života i oslobođenja od okova grijeha i prigoda za našu uskrsnu radost, otvarajući svima put od sjene tame do svjetla Božjeg kraljevstva“. Papa je pozvao istočne patrijarhe na molitvu jedni za druge te da „vjerodostojno svjedoče evanđeosku poruku Uskrsloga Krista i Crkve kao univerzalni sakrament spasenja”. Na taj način, istaknuo je, „svi mogu ući u kraljevstvo pravde, mira i radosti u Duhu Svetom“.

Prethodni videpoziv

Papa Franjo posljednji je put izravno razgovarao s patrijarhom Kirilom 16. ožujka putem videopoziva u kojem su se usredotočili na rat u Ukrajini i ulogu kršćana u promicanju mira. Kako je rekao tada ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice Matteo Bruni, papa Franjo pozvao je ruskog pravoslavnog patrijarha da pomogne u „gašenju požara“ rata u Ukrajini, jer oni koji plaćaju „najveću cijenu“ su vojnici i civili koji umiru pod bombama. „Crkva ne smije rabiti jezik politike, nego Isusov jezik“, izraženo je tom prilikom.

Otkazan susret

U intervjuu za argentinski list La Nacion, objavljen 22. travnja, papa Franjo je kazao kako se trebao sastati s patrijarhom Kirilom u Jeruzalemu u lipnju, no dodao je da je susret morao biti otkazan. „Žao mi je što je Vatikan morao otkazati drugi susret s patrijarhom Kirilom, koji smo zakazali za lipanj u Jeruzalemu”, rekao je. „Ali naša je diplomacija tvrdila da bi naš susret u ovom trenutku mogao dovesti do velike zabune“.

Papa i patrijarh susreli su se osobno u Havani na Kubi, 2016. godine.