Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa: Pomagati potrebitima znači dati im dostojanstvo

Vatikan (IKA)

Papa Franjo je uoči svetkovine Bogojavljenja, u petak 5. siječnja 2023. primio u Dvorani Pavla VI. u Vatikanu članove Zadruge „Unicoop Firenze“ i Zaklade „Il Cuore si scioglie“ koje se zauzimaju u podupiranju socijalno osjetljivih osoba, izvijestio je Vatican News.

Papa je primio oko 3500 osoba koje djeluju 50 godina kao Zadruga, i više od deset kao Zaklada te rade u svrhu pomoći najpotrebitijima. Bila je to prilika da se ponovno istakne kako se materijalna potpora, iako korisna, ne može odvojiti od blizine ako se želi razvijati cjelovite ljudske odnose na dobrobit cijeloga društva.

Živjeti milosrđe

Obraćajući se prisutnima Papa je u govoru podsjetio, u svjetlu božićnoga vremena koje se živi, da je Bog postao sličan čovjeku u siromaštvu, naznačivši siromaštvo kao povlašteni put za susret s njim. Potom je istaknuo različita područja služenja njihove stvarnosti: od ekonomske neimaštine do potrebe za kulturom, od usamljenosti do potrebe za usavršavanjem, rabeći, osim uobičajenih sredstava financijske pomoći i pomoći u hrani, brojna druga sredstva, poput izleta, književnosti, umjetnosti i glazbe. Citirajući pak encikliku Fratelli tutti, istaknuo je važnost stila koji može ići dalje od plana uzdržavanja.

(…) „Uzimajući u obzir, od samoga početka, zaštitu potrošača iznad njezinoga jednostavnog komercijalnog vidika, shvatili ste temeljnu ljudsku dimenziju: pomoći svakomu da učini nešto za druge, odnosno da živi milosrđe, djelotvornu ljubav“, kazao je.

Upoznajmo drugoga srcem, umom i rukama

Sveti Otac potom se, izvan pripremljenoga teksta, osvrnuo na naziv zaklade u čijem je središtu srce, te istaknuo da je srce izvor poznavanja. Poznavanje koje iskorištava samo razum, nije potpuno – pojasnio je te napomenuo: „Bez srca nema ljudskoga znanja. Da bismo poznavali, moramo poznavati umom, srcem i onda činiti rukama: nemojte zaboraviti ta tri jezika … Neka um bude povezan sa srcem i rukama, neka srce bude povezano s rukama, kako biste djelovali, i s umom; i neka ruke budu u službi srca i uma. Nemojte to zaboraviti u svojem djelovanju…“.

Ujediniti ne „protiv“ neprijatelja, nego „za“ izgradnju dobra

Osvrćući se na „model zaštite“ koji provode Zadruga i Zaklada, Sveti Otac je primijetio da on ujedinjuje pojedince ne toliko „protiv“ prijetnje zajedničkoga protivnika, koliko „za“ izgradnju dobrih odnosa uzajamne potpore.

„Na taj način podsjećate da zaštita dobra osobe ne znači samo brinuti o nekim od njezinih interesa u sektoru, nego i promicati njezinu potpunu realizaciju i dostojanstvo. Na toj razini susret između onih koji imaju veće mogućnosti i onih koji su u teškoćama, daleko od toga da se svodi na puku filantropiju, uvijek je providnosna prilika za uzajamno obogaćivanje“, rekao je papa Franjo.

Dotaknuti siromaštvo, gledati i shvatiti

Biti blizu ljudima kojima pomažemo: biti blizu – Papa je na to potaknuo i danas. Riječ je o tomu da se živi u blizini drugih. Udaljujući se ponovno od unaprijed pripremljenoga govora Sveti Otac je istaknuo da je važan dodir; važno je dodirnuti siromaštvo, primjerice kada se daje milostinja. Na ispovijedi katkada Papa pita ljude gledaju li, kada daju milostinju, osobu u oči, dotiču li njezinu ruku?, napomenuo je Papa te istaknuo da siromaštvo valja dotaknuti, srcem koje dotiče; valja gledati i shvatiti.

Strašno je to što se događa u Ukrajini

Blagoslivljajući na kraju prisutne, papa Franjo je izrazio zahvalnost za pomoć Zadruge Unicoop i Zaklade „l Cuore si scioglie“ koju pružaju Ukrajini, u vremenu koje je nazvao dramatičnim te istaknuo da je strašno to što se tamo događa.

„Zahvaljujem Vam za suradnju s Dikasterijem za službu milosrđa, čije djelovanje već dugo podupirete. Nastavite težiti u svojem radu cjelovitom razvoju osobe, rastu zajednice u dijeljenju resursa i vještina, te uključivanju vrjednujući ono što svaka osoba donosi sa sobom, za dobrobit sviju“, poručio je papa Franjo, izvijestio je Vatican News.