Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa ponovno potaknuo na neprestanu molitvu za mir u Ukrajini

Vatikan (IKA)

Nakon molitve Anđeoskoga pozdravljenja na svetkovinu sv. Petra i Pavla 29. lipnja, papa Franjo osvrnuo se na okrutne napade u Ukrajini, ponovno ističući potrebu za dijalogom, prenosi Vatican News.

Ukrajina je bila prva misao pape Franje nakon molitve Anđeoskoga pozdravljenja. Potaknuo je na neprestanu molitvu za tu zemlju i za stanovništvo izmučeno nasiljem. Svakoga dana u srcu nosim dragu i izmučenu Ukrajinu, koja je i dalje pod barbarskim napadima, poput onoga koji je pogodio trgovački centar u Kremenčuku. Molim se da tom ludom ratu uskoro dođe kraj, i ponovno potičem da se ustraje, ne umarajući se, u molitvi za mir; neka Gospodin otvori putove dijaloga koje ljudi ne žele ili ne uspijevaju pronaći! I neka ne zanemare pružanje pomoći ukrajinskom narodu koji toliko trpi, potaknuo je Papa.

Budućnost Zemlje je u našim rukama

Papa Franjo se potom osvrnuo na brojne požare koji su ovih dana izbili u Rimu, pogodovani vrlo visokim temperaturama, ali i na sušu koja je ozbiljan problem koji uzrokuje ozbiljnu štetu na proizvodnim djelatnostima i na okolišu. Stoga je potaknuo na osvještavanje i preuzimanje odgovornosti.

Nadam se da će se poduzeti potrebne mjere za suočavanje s tim hitnim problemima te za sprječavanje budućih izvanrednih situacija. Sve nas to treba potaknuti na razmišljanje o zaštiti stvorenoga, za koju smo mi odgovorni, svatko od nas; to nije moda nego odgovornost; budućnost Zemlje je u našim rukama i našim odlukama, poručio je Papa.

Svetkovina zaštitnikā grada Rima

Osvrćući se na blagdan svetih Petra i Pavla, glavnih zaštitnika Rima, izrazio je zahvalnost izaslanstvu Ekumenskoga carigradskog patrijarhata, koje je poslao njegov, kako je rekao, dragi brat, patrijarh Bartolomej I. Izražavam najljepše želje Rimljanima i onima koji borave u ovom gradu, nadajući se da svi mogu u njemu naići na primjerenu dobrodošlicu dostojnu njegove ljepote. Rim je prekrasan, rekao je papa Franjo.

Mjesečni list priređen sa siromašnima i marginaliziranima

Posebno je istaknuo inicijativu vatikanskoga dnevnika L’Osservatore Romano, napominjući da se danas na Trgu Svetoga Petra svima prisutnima dijeli prvi broj mjesečnika nazvanoga „L’Osservatore ulice“, koji je 28. lipnja predstavljen u Tiskovnom uredu Svete Stolice. U tim novinama posljednji postaju protagonisti; naime, siromašne i marginalizirane osobe sudjeluju u uređivačkom radu, pišu, daju intervjue, ilustriraju stranice tog besplatnog mjesečnika. Ako netko želi nešto dati može to učiniti dobrovoljno, ali uzmite ga slobodno jer je to lijepa stvar koja dolazi od temelja, od siromašnih, kao izraz onih koji su marginalizirani, rekao je papa Franjo.