Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa potaknuo na proslavu 3. svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba

Vatikan (IKA)

Na misi koju će papa Franjo slaviti u nedjelju, 23. srpnja u 10 sati u bazilici Svetoga Petra, u povodu Trećega svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba, sudjelovat će više od šest tisuća ljudi, među kojima brojne starije osobe iz cijele Italije – djedovi i bake zajedno sa svojim unucima i obiteljima, štićenici u staračkim domovima, kao i brojni predstavnici osoba treće životne dobi koji djeluju u župama, biskupijama i udrugama, prenosi Vatican News.

Taj dan, za koji je Papa želio da se slavi četvrte nedjelje u srpnju, ove se godine obilježava o temi „Od koljena do koljena dobrota je njegova“, koja se odnosi, kako je objasnio sâm papa Franjo u prigodnoj poruci, na susret Marije i Elizabete, koji pak upućuje na Svjetski dan mladih koji će se održati za malo više od tjedan dana u Lisabonu, a čije je geslo „Usta Marija i pohiti“ (Lk 1, 39).

Na svojemu Twitter računu @Pontifex Sveti Otac je 21. srpnja objavio tweet u kojemu poziva na proslavu dana starijih osoba: „Ponovno upućujem svoj poziv svima – biskupijama, župama, udrugama, zajednicama – da sljedeće nedjelje proslave III. svjetski dan djedova, baka i starijih osoba, stavljajući u središte radost obnovljenoga susreta između mladih i starijih osoba.“

Starije osobe i mladi prema Svjetskom danu mladih u Lisabonu

Posebno značajan trenutak, na kraju slavlja koje će u nedjelju predvoditi papa Franjo, bit će simbolična predaja hodočasničkoga križa Svjetskih dana mladih, koji će petero starijih osoba – predstavnika pet kontinenata – predati mladima koji će ići u Portugal, u znak prijenosa vjere s koljena na koljeno. Tom se gestom želi također prikazati zauzimanje starijih osoba, djedova i baka koji su prihvatili Papin poziv koji im je Sveti Otac uputio u poruci povodom njima posvećenoga dana, da mole za mlade koji se pripremaju za putovanje i prate ih svojim blagoslovom, prenosi Vatican News.