Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa: Potrebna su nova sredstva i načini za svjedočenje evanđelja u Aziji

Vatikan (IKA)

U povodu susreta predsjednika povjerenstava za nauk vjere biskupskih konferencija Azije s izaslanstvom Kongregacije za nauk vjere od 15. do 18. siječnja u Bangkoku papa Franjo uputio je poruku svim sudionicima.

Sastali ste se u Aziji, na velikom i raznovrsnom kontinentu, obilježenom vjerskim, jezičnim i kulturnim različitostima kako biste potvrdili našu zajedničku odgovornost za jedinstvo i cjelovitost katoličke vjere, kao i za istraživanje novih sredstava i načina svjedočenja evanđelja pred izazovima našeg suvremenog svijeta, napisao je Papa, prenosi Vatican News.

U apostolskoj pobudnici Evangelii Gaudium pozvao sam cijelu Crkvu da ide naprijed.

Drago mi je što se Kongregacija za nauk vjere, imajući u vidu važnost biskupskih konferencija i osobito njihovih povjerenstava za nauk vjere, obraća pastirima Crkve u Aziji kako bi potaknula učinkovitu suradnju i bratsku razmjenu.

Na kraju poruke Papa je izrazio nadu da će taj susret pružiti priliku za suočavanje s nekim pitanjima koja se odnose na evanđelje Isusa Krista, a koja su posebna i važna za Aziju, te svim sudionicima podijelio blagoslov.

Taj susret pokazuje želju Kongregacije za nauk vjere da podrži mjesne biskupske konferencije u njihovom promicanju i zaštiti nauka vjere, imajući u vidu posebne izazove s kojima se danas treba suočiti na Azijskom kontinentu, istaknuo je prefekt Kongregacije za nauk vjere kardinal Luis Fernando Ladaria. Susrete na kontinentalnoj razini potaknuo je tadašnji kardinal Joseph Ratzinger, a jedno od njihovih obilježja je da predstavnici Kongregacije odlaze na različite kontinente, ističući na taj način važnost lokalne i regionalne razine i njihove odgovornosti u rješavanju doktrinarnih pitanja. Prvi od tih sastanaka održan je u Latinskoj Americi – u Bogoti 1984.; drugi u Africi – u Kinshasi (1987.), zatim u Europi – u Beču (1989.); u Aziji – Hong Kongu (1993); ponovno u Latinskoj Americi – u Guadalajari (1996.), te u SAD-u – San Franciscu (1999). U novije vrijeme održani su sastanci u Africi – Dar es Salaamu (2009.) i Budimpešti (2015.).