Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa potvrdio jasni put jedinstva kršćana

Rim (IKA)

Papa Franjo predvodio je na završetku Molitvene osmine za jedinstvo kršćana, na blagdan Obraćenja svetoga Pavla, 25. siječnja, molitvu druge Večernje u bazilici Svetoga Pavla izvan zidina u Rimu, prenosi hrvatska redakcija Vatican Newsa.

Papa je na kraju 55. svjetske molitvene osmine za jedinstvo kršćana koja se od 18. do 25. siječnja održavala pod geslom koje su izabrali kršćani Bliskog istoka „Vidjesmo gdje izlazi zvijezda njegova pa mu se dođosmo pokloniti“ (Mt 2, 1 – 12) potvrdio jasni put jedinstva svih kršćana.

Hodočašće Mudraca i suvremeni put ekumenizma putovi su koje razdvaja više od dvije tisuće godina povijesti, ali ih usmjerava ista zvijezda: Isusova svjetlost. Njihov put započinje na istoku, jer vide da odatle izlazi zvijezda, potom prolazi kroz Jeruzalem, gdje Mudraci doživljavaju otpor mračnih sila svijeta, te završava u Betlehemu gdje pred Djetetom padaju ničice i klanjaju mu se. Taj je put Papa usporedio s putom ekumenskoga dijaloga, koji još treba biti dovršen. Pritom je potaknuo na nasljedovanje svjetla evanđelja kako bismo prihvatili snažnu želju Isusa koji želi da budemo samo jedno.

„Braćo i sestre, slijedimo i mi Isusovu zvijezdu! Nemojmo dopustiti da nas omete blještavilo svijeta, svjetlucave zvijezde koje, međutim, padaju. Nemojmo slijediti trenutačnu modu, meteore koji se gase; napast da zasjamo vlastitim svjetlom, odnosno da se zatvorimo u svoju skupinu i tako se očuvamo. Neka naš pogled bude uperen prema nebu, prema Isusovoj zvijezdi. Slijedimo njega, njegovo evanđelje, njegov poziv na jedinstvo, ne brinući se koliko će dugo i naporno biti putovanje kako bismo ga postigli u punini. Želimo i hodimo zajedno, uzajamno se podupirući, poput Mudraca“, pozvao je Sveti Otac.

Tradicija je Mudrace često prikazivala u šarolikoj odjeći, predstavljajući tako različite narode. U njima možemo vidjeti odraz naših različitosti, različitih tradicija i kršćanskih iskustava, ali i naše jedinstvo koje proizlazi iz iste želje, da gledamo u nebo i zajedno hodimo na zemlji, rekao je Papa. Istok nas također potiče na razmišljanje o kršćanima koji žive u raznim krajevima opustošenima ratom i nasiljem. Upravo je Vijeće Crkvi Bliskog istoka pripremilo građu za ovaj Tjedan molitve. Ta se naša braća i sestre moraju suočavati s brojnim teškim izazovima, ali svojim nam svjedočenjem daju nadu; podsjećaju nas da Kristova zvijezda blista u tami i ne zalazi; da Gospodin iz visine prati i potiče naše korake. Oko njega, na nebu zajedno, bez razlike u vjeroispovijesti, blistaju brojni mučenici; oni nama, na zemlji, pokazuju točno određen put, put jedinstva, poručio je Papa.

Podsjetio je i na uznemirenost Heroda i Jeruzalema, kako u svetom gradu, Mudraci umjesto da vide odsjaj zvijezde doživljavaju otpor mračnih sila svijeta. I na našem putu prema jedinstvu može se dogoditi da se zaustavimo iz istog razloga – zbog nemira, straha. To je strah od novosti koja potresa stečene navike i sigurnosti; to je strah da će drugi destabilizirati moje tradicije i moje utvrđene planove. Ali, u korijenu je strah koji boravi u ljudskom srcu, od kojega nas uskrsli Gospodin želi osloboditi. Dopustimo da na našem putu zajedništva odjekuje njegov uskrsni poticaj: „Ne bojte se!“ (Mt 28, 5.10). Nemojmo se bojati staviti brata ispred svojih strahova! Gospodin želi da se pouzdajemo jedni u druge i da zajedno hodimo, unatoč našim slabostima i grijesima, unatoč pogreškama iz prošlosti i uzajamno nanesenim ranama, poručio je Papa.

Mudraci krenuli prema Betlehemu i Isusa pronalaze ne samo zahvaljujući zvijezdi koja je u međuvremenu nestala. Naime, upute daju svećenici i pismoznanci, istražujući Sveto pismo – potrebna im je Riječ Božja. U Betlehemu se klanjaju Djetetu i njihovo putovanje tako završava: zajedno u istoj kući, u klanjanju. I za nas se puno jedinstvo, u istoj kući, može ostvariti samo kroz klanjanje Gospodinu. Odlučujući dio na putu prema punom zajedništvu zahtijeva intenzivniju molitvu i klanjanje Bogu, upozorio je Papa.

Mudraci nas podsjećaju da je za klanjanje najprije potrebno pasti ničice, valja ostaviti po strani vlastite zahtjeve kako bi u središtu bio samo Gospodin. Koliko je puta ponos bio prava prepreka zajedništvu! Mudraci su imali hrabrosti ostaviti kod kuće ugled i prestiž, da bi se ponizili u siromašnoj kućici u Betlehemu; tako se „obradovaše radošću veoma velikom“ (Mt 2,10). Poniziti se, napustiti, pojednostaviti; molimo večeras Boga za tu hrabrost, hrabrost poniznosti, jedinog načina da dođemo do klanjanja Bogu u istoj kući, oko istoga oltara, pozvao je Papa.

U Betlehemu, nakon što su se poklonili, Mudraci su otvorili svoje blago s darovima: zlatom, tamjanom i smirnom. To nas podsjeća da, samo nakon što smo zajedno molili, samo pred Bogom, u njegovu svjetlu, uistinu postajemo svjesni blaga koje svatko posjeduje. Ali, to je blago koje pripada svima, koje valja ponuditi i podijeliti s drugima. To su, naime, darovi koje Duh namjenjuje općem dobru, rekao je Papa.

Darovi Mudraca simboliziraju ono što Gospodin želi primiti od nas. Bogu valja dati zlato, najdragocjeniji element; odnosno, valja mu dati prvo mjesto. Ako je Gospodin doista na prvom mjestu, naši izbori, pa i crkveni, ne mogu se više temeljiti na politici svijeta, nego na Božjim željama. Tamjan pak podsjeća na važnost molitve, koja se uzdiže do Boga kao ugodan miris. Nemojmo se umoriti moliti jedni za druge i jedni s drugima, rekao je Papa. Na kraju, smirna, kojom će se častiti Isusovo tijelo skinuto s križa upućuje nas na brigu o trpećem tijelu Gospodinovu, izmučenomu u udovima siromaha. Služimo potrebitima, služimo zajedno Isusu koji trpi, potaknuo je Papa.

Put prema punom jedinstvu, kao i put Mudraca, treba slijediti Isusovu zvijezdu i proći putovima poniznosti, bratstva i klanjanja. Daj nam, Gospodine hrabrosti da promijenimo smjer, da se obratimo, da slijedimo tvoju volju, a ne svoje prilike; da zajedno idemo naprijed, prema Tebi koji svojim Duhom želiš učiniti da budemo samo jedno, molio je papa Franjo.

Predsjednik Papinskoga vijeća za jedinstvo kršćana kardinal Kurt Koch zahvalio je Papi za njegovo trajno ohrabrenje na koračanje putem prema jedinstvu, u sklopu kojega je i nedavno proglašenje sv. Ireneja lionskog, graditelja duhovnih i teoloških mostova među istočnim i zapadnim kršćanima, crkvenim naučiteljem.

Na ekumenskom slavlju u rimskoj bazilici okupili su se brojni predstavnici kršćanskih zajednica, među njima Ekumenskoga patrijarhata metropolit Polikarp, voditelj anglikanskoga centra u Rimu nadbiskup Ian Ernest kao i generalni tajnik Svjetskoga vijeća Crkava (WCC) pravoslavni teolog Ioan Sauca.