Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa pozvao europske lidere na solidarnost s migrantima u Sredozemlju

Vatikan (IKA)

Da bi se moglo pronaći Isusa treba poći alternativnim, njegovim putem, putem ponizne ljubavi. Bog se ne penje na svjetsku pozornicu kako bi se mogao objaviti. Mudraci, koji predstavljaju sve narode, pronašli su Isusa, ali ne tamo gdje su mislili, rekao je papa Franjo u propovijedi tijekom mise koju je na svetkovinu Bogojavljenja, 6. siječnja, služio u bazilici Sv. Petra.

Prije molitve Anđeoskog pozdravljenja pozvao je vjernike okupljene na Trgu Sv. Petra  da s odvažnošću otvore srce Isusu. Božje utjelovljenje je iznenađujuća novost u povijesti i dar onima koji su mu blizu i daleko. On nas poziva da budemo ustrajni, širokogrudni i odvažni, kao što su bila sveta tri kralja.

Bog se utjelovio za sve. Simbol te stvarnosti je svijetlo, koje dostiže i obasjava sve. Bog se nije objavio moćnicima u Jeruzalemu ili Rimu već jednostavnim ljudima u Betlehemu. Mudraci ga nisu pronašli u kraljevskoj palači, već u jednostavnoj štalici. Uostalom, ni na Božić nitko od moćnika nije primijetio da se rodio kralj povijesti, kao ni u pustinji kada se očitovao Ivanu, koji ga je krstio daleko od moćnika. Mudraci su čak promijenili put za povratak svojim domovima, primijetio je Papa te istaknuo kako to vrijedi i za nas. Nije dosta znati da se rodio, kao što su to znali pismoznanci, već treba ići k njemu da bi ga se susrelo. Mudraci se nisu fokusirali na vlastite planove, već su spremno zakoračili drugim putevima. Papa je upitao vjernike, jesu li i oni za Božić darovali nešto Isusu ili su izmijenili darove samo među sobom. Ako smo to promašili, rekao je, možemo danas nadoknaditi, postavljajući Boga na prvo mjesto i posvećujući mu malo više vremena u molitvi i skrbi za druge.

U nedjeljnom nagovoru Papa je istaknuo kako za obnovu vjere treba poći od Božića. Ne smijemo se zatvoriti pred Isusovim svjetlom i težiti za vlašću i vlastitim interesom. Pozvao je europske lidere da pokažu konkretnu solidarnost prema 49 migranata, koji na dva broda već danima čekaju da im dopuste uploviti u neku luku Sredozemlja. Uputio je potom srdačnu bratsku čestitku vjernicima istočnih katoličkih i pravoslavnih Crkvi, koji se prema julijanskom kalendaru, danas na njihov Badnjak, spremaju za sutrašnju proslavu Božića. Podsjećajući na današnju misijsku nedjelju mladih, Papa ih je pozdravio, preporučivši im da budu Isusovi atleti. Posebnim se pozdravom obratio i skupini glazbenika i sudionika u povijesno-folklornoj manifestaciji, koji svake godine na današnju svetkovinu po rimskim ulicama promiču vrijednosti Bogojavljenja.

Ključne riječi:
Bogojavljenje migranti Papa