Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa pozvao na molitvu da Europa bude onakva kakvom su je sanjali utemeljitelji

Rim (IKA)

Tijekom leta iz Sibiua prema Rimu papa Franjo je po običaju odgovarao na pitanja novinara koji su ga pratili na njegovom trodnevnom apostolskom putovanju kroz Rumunjsku. Među brojnim osvrtima na samo putovanje, Papa je komentirao i najnoviji razvoj situacije u Europi, pozvavši i novinare da mole kako bi Europa postala onakva kakvom su je sanjali njezini utemeljitelji.

Papa je istaknuo kako političari ne bi smjeli sijati mržnju i strah, već nadu. Europa sa svoje strane ne bi smjela reći pojedinim zemljama snađite se i idite naprijed. Svi smo odgovorni za Europsku Uniju i izmjena predsjedništva nije gesta kurtoazije, već simbol odgovornosti svake pojedine zemlje. Ako Europa ne bude velika u izazovima pred budućnošću, uvenut će. Europa od majke postaje baka te se neki pribojavaju da se približava završetak avanture započete prije 70 godina, primijetio je Papa, osvrćući se na svoj govor u Strasbourgu. Istaknuo je kako treba ponovno prihvatiti mističnost otaca utemeljitelja, kako bi ujedinjena Europa pronašla sebe i prevladala podjelu granica. “Vidimo granice u Europi. To nije dobro. Istina, svaka zemlja ima svoj identitet, koji mora čuvati, ali ne bi smio prevladati pesimizam ni ideologije. Rađaju se opasne skupine u Europi. Možete li zamisliti pocijepanu Europu? Trebamo nešto naučiti od povijesti. Nemojmo ići natrag”, rekao je Papa.

Na početku razgovora s novinarima Papa se osvrnuo i na obilježavanje Svjetskog dana sredstava društvenog priopćavanja, primijetivši kako priopćavanje ide zapravo natrag. Napreduju veze i povezivanje, ali ne samo komuniciranje. Preporučio je novinarima da ne uspostavljaju samo veze, već da priopćavaju. Manje veza, više priopćavanja.

Na primjedbu kako u pravoslavnoj katedrali u Rumunjskoj nije uspio moliti zajednički s patrijarhom, Papa je rekao kako je primijetio da dok su oni tiho molili, narod je molio glasno. “Mi poglavari moramo održavati diplomatsku ravnotežu, jamčeći da idemo zajedno. Postoje običaji, koje je dobro poštivati kako se ne bi narušili. Narod moli zajednički. I mi kad smo sami molimo zajedno… ”.

Na komentar kako je rekao da je Benedikt XVI. za njega kao djed, papa Franjo je izjavio da svaki put kad posjeti, osjeća to upravo tako. Pojasnio je da Benedikt XVI. govori malo i polako, ali uvijek s istom dubinom. Rekao je da mu lucidnost Benedikta XVI. pomaže nastaviti ići naprijed.

Ključne riječi:
let novinari papa Franjo Rumunjska