Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa predvodio misu na svetkovinu Svete Bogorodice Marije

Vatikan (IKA)

Predvodeći misu na svetkovinu Svete Bogorodice Marije, papa Franjo potaknuo je vjernike da se povjere Marijinoj majčinskoj zaštiti i još jednom upozorio na problem zlostavljanja žena.

U svojoj propovijedi na svetkovinu Marije Bogorodice – kada se u Crkvi slavi i Svjetski dan mira – Papa je podsjetio na radost koju su doživjeli pastiri u Betlehemu kada su posjetili dijete Isusa koje leži u jaslama, dokaz Božje blizine njima i svima koji su siromašni ili marginalizirani. Isus rođen u “malosti i siromaštvu” ispunjava naša srca “ljubavlju, a ne strahom”.

Marijino iskustvo rađanja Isusa zahtijevalo je od nje da podnese “sablazan jaslica”, objasnio je Papa. Davno prije pastira, primila je poruku anđela koji naviješta da će roditi sina i nazvati ga Isus, koji će se zvati Sin Svevišnjega; ali sada „Marija ga mora položiti u jasle iz kojih se hrane životinje“. Kako može „pomiriti slavu Svevišnjega i gorko siromaštvo štale?“ upitao je Papa, dodajući kako je Mariji sigurno bilo teško gledati kako njezino novorođeno dijete pati u tako nesigurnim uvjetima. Ipak, Marija „nije klonula duhom“ i „sve je to čuvala, razmišljajući o tome u svom srcu“.

Papa je rekao da ovdje možemo učiti od Majke Božje zauzimajući isti stav „čuvanja i promišljanja“, budući da ćemo se možda morati suočiti s velikim životnim izazovima gdje se naša očekivanja sukobljavaju sa stvarnošću, stavljajući našu radost evanđelja na kušnju. Marija nas uči da iz ovih teških situacija možemo učiti, rasti i sazrijevati u vjeri, jer je „uski put za postizanje cilja, Križa, bez kojeg nema uskrsnuća“.

Kako ova nova godina počinje u znaku Marije, naše Majke, čiji je pogled „put ponovnog rađanja i rasta“, Papa je potaknuo sve na veće napore kako bi se čuvalo majke i zaštitilo žene, upozorivši još jednom na užasan problem nasilja nad ženama.

„I dok majke daju život, a žene čuvaju svijet, svi radimo na promicanju majki i zaštiti žena. Koliko je nasilja nad ženama! Dosta s tim! Povrijediti ženu znači uvrijediti Boga, koji je uzeo ljudsku narav od žene, a ne izravno od anđela: od žene. Kao što od žene Crkva preuzima ljudskost svoje djece“, istaknuo je Papa.

Propovijed je zaključio molitvom Mariji Majci Božjoj da nam svojom majčinskom zaštitom pomogne svima „da sve čuvamo i o svemu razmišljamo, ne bojeći se kušnji i s radosnom sigurnošću da je Gospodin vjeran i da svaki križ može preobraziti u uskrsnuće“.