Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa primio albanskoga premijera

Vatikan (IKA)

Papa Franjo primio je u subotu 27. studenoga u apostolskoj palači u Vatikanu predsjednika albanske Vlade Edija Ramu (57), priopćio je Tiskovni ured Svete Stolice.

Premijer Rama zatim se susreo s Papinim državnim tajnikom kardinalom Pietrom Parolinom i tajnikom za odnose s državama nadbiskupom Paulom Gallagherom. Razgovarali su između ostaloga o punoj integraciji Albanije u Europsku uniju, migracijama i mirovnim nastojanjima.

Socijalist Rama službu premijera obnaša od godine 2013., u rujnu je izabran i na treći mandat.  Godinama se zauzima za ulazak svoje zemlje u EU, u intervjuu 2018. poručio je “Europa je naša religija”. Papu Franju susreo je već godine 2014. za njegova pohoda Albaniji.

Papa i premijer Rama uobičajeno su razmijenili i darove, Papa je albanskom političaru darovao brončani bareljef Noe i svoje radove, uključujući poruku za Svjetski dan mira i o ljudskom bratstvu, kao i svezak Statio Orbis od 27. ožujka 2020. koji podsjeća na molitvu u pandemiji za talijanskoga lockdowna. Premijer Rama Papi je darovao ikone Gospe od došašća i sv. Franje, dvije slike i pismo franjevca Gjergja Fishte, pjesnika i filozofa, kojega smatraju jednim od najutjecajnijih albanskih pisaca 20. stoljeća.