Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa primio članove Papinskog povjerenstva za zaštitu maloljetnika

Vatikan (IKA)

Papa Franjo primio je u petak 29. travnja članove Papinskog povjerenstva za zaštitu maloljetnika na kraju njihovog plenarnoga zasjedanja, objavio je Vatican News.

Sveti Otac obratio se članovima Papinskog povjerenstva za zaštitu maloljetnika, istaknuvši da iskustvo onih koji su pretrpjeli zlostavljanje predstavlja otvorenu ranu na Kristovom tijelu, na Crkvi.

Pozvao ih je da marljivo i hrabro rade na obznanjivanju tih rana, da traže one koji pate i u tim osobama prepoznaju svjedočanstvo Krista patnika.

Izrazio je želju da Povjerenestvo na godišnjoj razini pripremi izvješće o inicijativama Crkve za zaštitu maloljetnika i ugroženih odraslih osoba kao čimbenik transparentnosti, odgovornosti, ali i revizije napretka u tom nastojanju.

Čvrsta nada u uskrslog Krista

Služba koja je povjerena Povjerenestvu mora biti obavljena s pažnjom, potrebna je njihova stalna pozornost da Crkva ne bi bila samo sigurno mjesto za maloljetnike i mjesto ozdravljenja, nego da se može pokazati potpuno pouzdana u promicanju njihovih prava diljem svijeta, napomenuo je Papa. Nažalost, dodao je, i dalje postoje situacije u kojima je ugroženo dostojanstvo djece, što mora zabrinuti sve vjernike i ljude dobre volje.

Ponekad se čini da stvarnost zlostavljanja i njegovih razarajućih i trajnih posljedica na život „malenih“ prevladavaju nad naporima onih koji nastoje odgovoriti s ljubavlju i razumijevanjem. Put do ozdravljenja je dug i težak; zahtijeva čvrstu nadu, nadu u Krista koji je otišao na križ pa čak i onkraj križa. Uskrsli Isus nosi, i uvijek će nositi, oznake svoga raspeća na svom proslavljenom tijelu, naglasio je Papa. Te nam rane govore da nas Bog ne spašava tako što prolazi preko naših patnji, nego prolazeći kroz njih, preobražavajući ih snagom svoje ljubavi, dodao je.

Otvorena rana na Kristovom tijelu

Zlostavljanje u bilo kojem obliku je neprihvatljivo, naglasio je papa Franjo. Istaknuo je da je seksualno zlostavljanje djece napose ozbiljno, kao prekršaj protiv života koji tek počinje cvjetati.

Prisjećajući se nedavnog pisma koje je primio od jednog oca čiji je sin bio zlostavljan, Papa je prepričao da dječak dugi niz godina nije mogao napustiti svoju sobu – toliko su duboke bile posljedice zlostavljanja na njega i njegovu obitelj. Oni koji su bili zlostavljani ponekad se osjećaju gotovo zarobljeni između života i smrti. To su stvarnosti koje, koliko god bile bolne, ne možemo oduzeti, kazao je.

Iskustvo onih koji su pretrpjeli zlostavljanje predstavlja otvorenu ranu na Kristovom tijelu, a to je Crkva, dodao je Sveti Otac. Pozvao je članove Povjerenestva da marljivo i hrabro rade na obznanjivanju tih rana, da traže one koji pate i u tim osobama prepoznaju svjedočanstvo Krista patnika. Put je to kojim svi moraju ići: biskupi, redovnički poglavari, svećenici, đakoni, osobe posvećenog života, katehisti i vjernici laici.

Položaj u Rimskoj kuriji

Sveti Otac je u obraćanju Povjerenestvu spomenuo i njihov položaj u odnosu na Rimsku kuriju, gdje prema novoj apostolskoj konstituciji Praedicate Evangelium formalno pripadaju kuriji u sklopu Kongregacije za nauk vjere. Papa je kazao da je izdvojio vodstvo i osoblje Povjerenestva koje će nastaviti izravno komunicirati s njim preko svoga predsjedničkog delegata. Njihova služba pruža proaktivnu i buduću viziju najboljih praksi i postupaka koji se mogu provesti u cijeloj Crkvi.

Na mnogim mjestima posijano je važno sjeme, no još je potrebno mnogo toga učiniti, napomenuo je Papa. Apostolska konstitucija označava novi početak, rekao je. Istaknuo je da je odgovornost Povjerenestvu proširiti djelokrug te misije na način da zaštita i skrb za one koji su doživjeli zlostavljanje mogu postati normativni u svakom području življenja Crkve. Rad s kongregacijom i drugim dikasterijima međusobno će obogatiti njihov rad.

Godišnje izvješće i podrška biskupskim konferencijama

Posijano sjeme počinje dobro rađati plodom, primijetio je Papa. Naglasio je da se slučajevi zlostavljanja maloljetnika od pripadnika klera već nekoliko godina smanjuju u onim dijelovima svijeta gdje su dostupni podaci i pouzdani izvori.

Želja Svetog Oca je da mu Povjerenestvo na godišnjoj razini pripremi izvješće o inicijativama Crkve za zaštitu maloljetnika i ugroženih odraslih osoba. To će izvješće biti čimbenik transparentnosti i odgovornosti, rekao je, izrazivši nadu da će pružiti i jasnu reviziju napretka u tom nastojanju.

Bez tog napretka vjernici će i dalje gubiti povjerenje u svoje pastire, a propovijedanje i svjedočenje evanđelja bit će sve teže, naglasio je.

Povjerenestvo može doprinijeti i u hitnijim potrebama, napose na području dobrobiti i pastorala osoba koje su doživjele zlostavljanje. Bili su od velike pomoći u njegovom pastoralnom poslanju onima koju su mu se obratili nakon svojih bolnih iskustava, rekao je Papa.

Stoga je pozvao Povjerenestvo da nastoji pomoći i biskupskim konferencijama u uspostavljanju prikladnih centara gdje osobe koje su doživjele zlostavljanje i obitelji mogu pronaći prihvaćanje i pažljivo slušanje te biti praćeni u procesu ozdravljenja i pravde. Papa Franjo je istaknuo da će taj napor također biti izraz crkvene sinodalne naravi, zajedništva i supsidijarnosti, izvijestio je Vatican News.