Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa primio crnogorskoga premijera

Vatikan (IKA)

Papa Franjo primio je u subotu 14. prosinca u Apostolskoj palači u Vatikanu predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića.

Nakon polusatnoga susreta sa Svetim Ocem premijer Marković razgovarao je s Papinim državnim tajnikom kardinalom Pietrom Parolinom i tajnikom za odnose s državama nadbiskupom Paulom Richardom Gallagherom. U srdačnom ozračju bilo je riječi o postojećim dobrim bilateralnim odnosima te je izražena nada da će se kao takvi i nastaviti. Posebno je istaknuta vrijednost skladnoga međuetničkoga i međureligijskoga suživota koji stoljećima obilježava crnogorski identitet.

Razmijenjena su i mišljenja o nekim međunarodnim pitanjima, osobito o budućnosti europskoga projekta, aktualnim religijskim izazovima i migracijama, priopćio je Tiskovni ured Svete Stolice.

Marković (61), pravnik, na čelu je crnogorske Vlade od godine 2016. Promatrači ocjenjuju da je na susretu bilo riječi i o mogućnosti uspostavljanja apostolske nuncijature u Crnoj Gori, što je naznačio kardinal Parolin nakon jednog susreta s Markovićem protekle godine, prenosi Kathpress. Konkordat Svete Stolice i Crne gore sklopljen je godine 2011., no nuncij još uvijek rezidira u Sarajevu. Oko 70 posto crnogorskoga stanovništva je pravoslavno, 16 posto muslimansko, a u dvije katoličke dijeceze, Kotorskoj biskupiji i Barskoj nadbiskupiji, prema vatikanskim podacima živi oko 20.000 katolika.