Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa primio Europsku udrugu roditelja

Vatikan (IKA)

Susrećući se u subotu, 11. studenog s Europskom udrugom roditelja (EPA) u Vatikanu, papa Franjo istaknuo je središnju ulogu koju imaju roditelji u obrazovanju svoje djece kao i važnost zajedničke predanosti svih u obrazovanju novih generacija, prenosi Vatican News.

Papa Franjo ponovno je istaknuo potrebu zaštite prava roditelja da odgajaju i obrazuju svoju djecu u skladu sa svojim uvjerenjima. Roditelje se ne bi smjelo prisiljavati ni u jednoj sferi, posebice u sferi školovanja, da prihvate obrazovne programe koji su suprotni njihovim uvjerenjima i vrijednostima.

Kazao je to sudionicima Opće skupštine i konferencije Europske udruge roditelja (EPA) koja se održava u Rimu 10. i 11. studenog, naglasivši da se temeljna uloga roditelja u društvenom poretku treba priznavati na svim razinama.

Zahtjevan zadatak, posebice u današnjem kulturnom kontekstu

Sveti Otac istaknuo je kako je odgojno poslanje roditelja zahtjevna zadaća, osobito u današnjem kulturnom kontekstu, posebice u Europi, obilježenom etičkim subjektivizmom i praktičnim materijalizmom.

Roditelji se tako nalaze u situaciji da stalno trebaju pokazivati svojoj djeci dobrotu i razumnost izbora i vrijednosti koje se više ne mogu uzimati pod „normalno“, poput važnosti braka i obitelji ili odluke da se djeca prihvate kao Božji dar.

Papa Franjo naglasio je važnost međusobne podrške i ohrabrenja, kako bi se roditeljima pomoglo da razviju strast u svojoj odgojnoj misiji, koja se svodi na podučavanje njihove djece „što znači biti u potpunosti čovjekom“.

Ključni doprinos izgradnji „zdravog društva“

Za tu se misiju može reći da je uspješna kada djeca shvate ljepotu života, u rastu njihovog samopouzdanja i entuzijazama oko mogućnosti upuštanja u pustolovinu života, što, kako je rekao Papa, im daje dublju spoznaju neizmjerne Božje ljubavi prema nama.

U tome je uzvišeno odgojno poslanje roditelja: formirati slobodne i velikodušne osobe koje su upoznale Božju ljubav, te slobodno darovati drugima ono što su sami primili na dar, pojasnio je Sveti Otac.

To su ujedno temelji zdravog društva. Otuda ključna uloga roditelja u prenošenju vrijednosti, formirajući na taj način čvrste građane, sposobne pridonositi radnom mjestu, građanskim poslovima i društvenoj solidarnosti.

Odgoj djeteta predstavlja istinski doprinos društvu, jer to znači osposobljavanje mlade osobe za zdrav odnos s drugima u punom poštovanju, spremnosti na suradnju u pogledu zajedničkog cilja, odgovornosti, osjećaja dužnosti i vrijednosti žrtvovanja za opće dobro.

U nedostatku toga, primijetio je papa Franjo, djeca odrastaju kao „otoci“, odvojena od drugih, nesposobna za zajedničku viziju i naviknuta da svoje želje smatraju apsolutnim vrijednostima. Kao rezultat toga, društvo se „dekonstruira“, osiromašuje i progresivno slabi i dehumanizira.

Predanost Crkve da podrži roditelje u njihovom radu

Inzistirajući na potrebi zaštite prava roditelja da odgajaju i obrazuju svoju djecu u skladu sa svojim uvjerenjima i vrijednostima, papa Franjo je ponovio važnost predanosti Crkve da prati i podupire obitelji u njihovom radu te važnost suradnje sa svim institucijama koje se bave obrazovanjem.

U tom je smislu podsjetio na „Globalni sporazum o obrazovanju“ koji je pokrenuo sam papa Franjo 2019. kako bi učvrstio zajedničku predanost svih institucija koje se bave mladima i „Sporazum o obitelji“ s kulturnim, akademskim, institucionalnim i pastoralnim akterima, s ciljem fokusa na obitelj i njezine različite odnose.

Globalni sporazumi o obrazovanju i obitelji

Namjera je tih inicijativa, objasnio je Papa, nadilaziti brojne „krahove“ koji trenutačno slabe svijet obrazovanja: slom između obrazovanja i transcendencije, slom u međuljudskim odnosima i slom koji društvo udaljava od obitelji, stvarajući nejednakosti i nove oblike siromaštva.

Završavajući obraćanje, Sveti Otac potaknuo je Europsku udrugu roditelja da s nadom hode naprijed u svojima aktivnostima i angažmanu, crpeći nadahnuće i potporu iz svjedočanstva Evanđelja o svetim roditeljima Mariji i Josipu.

 

Ključne riječi:
odgoj papa Franjo roditelji