Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa primio mongolske budiste

Vatikan (IKA)

Sveti Otac Franjo primio je u subotu 28. svibnja budističku delegaciju iz Mongolije i to je prvi put da jedno takvo izaslanstvo dolazi u posjet Papi 30 godina nakon uspostave diplomatskih odnosa sa Svetom Stolicom, izvijestio je Vatican News.

Sveta Stolica i Mongolija obilježavaju 30 godina službenih diplomatskih odnosa, a tim povodom delegacija budističkih čelnika susrela se u Vatikanu s papom Franjom. Skupina je bila u pratnji biskupa Giorgija Marenga, apostolskog prefekta Ulaan Batora.

Sveti Otac izrazio je toplu dobrodošlicu i poštovanje izaslanstvu te pohvalio njihovu želju za izgradnju mirnog društva putem međusobnog razumijevanja s Katoličkom Crkvom.

„Mir je žarka čežnja današnjeg čovječanstva. Stoga je hitno potrebno promicati kulturu mira i nenasilja, putem dijaloga na svim razinama. Taj dijalog mora pozvati sve ljude da odbace nasilje u svakom obliku, uključujući nasilje učinjeno prema okolišu“, naglasio je rimski biskup. Papa je izrazio tugu što neki ljudi još uvijek nastoje iskoristiti religiju kako bi opravdali nasilje i mržnju.

Osvrnuvši se na Isusovo i Budino učenje, papa Franjo rekao je kako su obojica bili mirotvorci i promicatelji nenasilja. Isus je, kako je rekao, poučavao svoje učenike da ljube svoje neprijatelje i živio je nenasilje do smrti na križu, čime je postao naš mir i stao na kraj neprijateljstvu, istaknuo je. Buda, duhovni učitelj stare Indije, koji je živio u drugoj polovici prvog tisućljeća prije Krista, temeljio je svoje učenje na principu nenasilja i mira. Papa je primijetio kako je Buda ohrabrivao druge da idu dalje od kategorija pobjede i poraza, te da ih odbace u želji za ovladavanjem sobom, umjesto da pokušavaju osvojiti druge. U svijetu razorenom sukobima i ratovima, mi, kao vjerski vođe duboko ukorijenjeni u svoja vjerska učenja, imamo dužnost probuditi u čovječanstvu čvrstu odlučnost da se odrekne nasilja i izgradi kulturu mira, naglasio je Sveti Otac.

Dok Crkva obilježava 30 godina svoje formalne prisutnosti u Mongoliji, Papa je priznao kako malo katolika živi u Mongoliji: oko 1200 mongolskih katolika, sa 6 crkava, 33 svećenika i 44 redovnica. No, Papa je naglasio njihovu potpunu predanost njegovanju kulture susreta.

Stoga, pozvao je mongolske budiste i katolike neka učvrste prijateljstvo na dobrobit svih. Izrazio je nadu da bi duga tradicija mirnog međureligijskog suživota Mongolije mogla dovesti do učinkovite provedbe vjerskih sloboda i promicanja zajedničkih inicijativa za opće dobro. „Vaša prisutnost ovdje danas je sama po sebi znak nade“, rekao je budističkim delegatima. „S ovim osjećajima potičem vas da ustrajete u svom bratskom dijalogu i dobrim odnosima s Katoličkom Crkvom u vašoj zemlji, radi mira i sloge“, ohrabrio je papa Franjo.