Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa primio Papinsku akademiju društvenih znanosti: Potrebno je razvijati „kulturu uključivanja“

Vatikan (IKA)

Papa Franjo primio je u četvrtak, 11. travnja sudionike plenarne sjednice Papinske akademije društvenih znanosti te istaknuo kako je potrebno razvijati „kulturu uključivanja“ kako bi oni na marginama mogli biti punopravni sudionici u društvu.

Plenarno zasjedanje Akademije posvećeno je osobama s invaliditetom, a Papa je u svome govoru istaknuo kako današnja „kultura odbacivanja“ nema granica. „Postoje oni koji pretpostavljaju da mogu utvrditi, na temelju utilitarnih i funkcionalnih kriterija, kada život ima vrijednost i kada je vrijedan življenja. Ovakav mentalitet može dovesti do ozbiljnog kršenja prava najslabijih ljudi, do jakih nepravdi i nejednakosti pri čemu se uglavnom vodimo logikom profita, učinkovitosti ili uspjeha“, poručio je papa Franjo.

Druga opasnost je da pojedinci „vlastitu egzistenciju smatraju teretom za sebe i za svoje bližnje“. Takav mentalitet „kulturu odbacivanja pretvara u kulturu smrti“.

Stoga je potrebno razvijati, nasuprot vladajućoj kulturi, jednu „kulturu uključivanja“. „Protagonisti ove akcije solidarnosti su oni koji, osjećajući se suodgovornima za dobrobit svih, rade na većoj socijalnoj pravdi i uklanjanju prepreka raznih vrsta koje mnogima onemogućuju uživanje temeljnih prava i sloboda“, kazao je Sveti Otac, koji je također istaknuo razliku između prava koja uživaju osobe s invaliditetom u najrazvijenijim zemljama i onim najsiromašnijim, gdje se to „u velikom dijelu još mora realizirati“.

Vlade koje se na to obvežu moraju biti „ohrabrene i podržane od međunarodne zajednice. Jednako tako, potrebno je podržati i organizacije civilnog društva, jer bi bez njihovog širokog solidarnog djelovanja u mnogim mjestima ljudi bili prepušteni sami sebi“, naglasio je Papa.

Društva moraju nastojati izgraditi ono što Papa definira kao „cjelovitu uključenost“, što čini da osobe s invaliditetom sudjeluju u društvenom životu, izbjegavajući da budu „pasivni primatelji”. Supsidijarnost i sudjelovanje dva su stupa učinkovite uključenosti, istaknuo je.

Izražavajući svoje zadovoljstvo izabranom temom zasjedanja, Papa je kazao kako je Papinska akademija društvenih znanosti pozvana „da se, prema transdisciplinarnom modelu, pozabavi nekim od najhitnijih aktualnih izazova”. „Razmišljam o tehnologiji i njezinim implikacijama u istraživanju i područjima kao što su medicina i ekološka tranzicija; Mislim na komunikaciju i razvoj umjetne inteligencije – pravi izazov – kao i potrebu pronalaženja novih ekonomskih modela“, objasnio je.

Papin je poziv stoga da se uvijek uzme u obzir dostojanstvo osoba s invaliditetom i njihovo pravo na „cjeloviti razvoj“, jer „ranjivost i krhkost pripadaju ljudskom stanju i nisu specifične samo za osobe s invaliditetom“.