Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo Redu školske braće: Svijet treba novi obrazovni pakt

Vatikan (IKA)

Sveti otac Franjo primio je u audijenciju u subotu 21. svibnja 2022. sudionike 16. Generalnog kapitula Reda školske braće sv. Ivana de La Sale, koji se održava s temom „Izgradnja novih puteva za preobrazbu novih života“, javlja Vatican News.

Papa je u svom obraćanju stotinjak prisutnih sudionika kapitula istaknuo dva pitanja: bratstvo i brigu o zajedničkomu domu.

Za školsku braću, ti su novi putevi najprije putevi obrazovanja, prema karizmi njihova osnivača sv. Ivana Krstitelja de La Salle. Prosvjetni rad je najprije dar za one koji ga rade, to je posao koji traži mnogo, ali i daje mnogo – rekao je Papa. Ozbiljno je naglasio i da je obrazovni pakt prekinut. Država, prosvjetni radnici i obitelji sada su razdvojeni. Moramo tražiti novi pakt koji čine komunikacija i zajednički rad: to je hitna obrazovna situacija – ustvrdio je.

Dva obrazovna izazova

Usredotočivši se na hitnu obrazovnu situaciju koja se danas doživljava na globalnoj razini, naglašenu zbog posljedica pandemije, Papa je kao dva izazova istaknuo bratstvo i brigu o zajedničkom domu.

„Vi ste, braćo, dio tog gradilišta, dapače, vi prednjačite, odgajate kako bi se iz zatvorenog svijeta prešlo u otvoreni svijet, iz kulture odbacivanja u kulturu skrbi, iz potrage stranačkih interesa do potrage za općim dobrom. Kao prosvjetni radnici dobro znate da ova preobrazba mora krenuti od savjesti, inače će to biti samo fasada.“

Obrazovni savez

Zadatak je to koji se ne obavlja sam, već u obrazovnome savezu s obiteljima, zajednicama i laičkim udrugama, stvarnostima tog područja, napomenuo je. Dodao je da dobri radnici ne mogu sebe zanemariti.

„Kršćanski odgojitelj, u Kristovoj školi, prije svega je svjedok, i učitelj je u onoj mjeri u kojoj je svjedok. Nemam te u tome čemu naučiti, ali samo te, kao brat, želim podsjetiti na to. I iznad svega molim za vas, da budete braća ne samo po imenu nego i u djelima. I tako da vaše škole ne budu kršćanske po imenu, nego u djelima.“

Evangelizirajte odgajajući, odgajajte evangelizirajući

Sveti Otac je školskoj braći uputio poziv da idu naprijed s radošću: evangeliziraju odgajajući i odgajaju evangelizirajući. „Graditi nove putove, svjesni da je istinski novi put, Put, Isus Krist. Život se preobražava samo slijedeći njega, a mi tako postajemo kvasac, sol i svjetlost“, dodao je.

Rast čovjeka po Kristu

Školska braća nude vrijednosti njihove bogate pedagoške baštine: odgoj u stvaralaštvu, suživotu, pravdi, miru, unutarnjem životu, otvorenost prema transcendentnom, osjećaju čuđenja i kontemplacije pred otajstvom života i stvaranja. Oni sve to žive i tumačite u Kristu, prenosite u puninu čovječanstva, rekao je Papa, pozivajući se na riječi sv. Ivana Pavla II. – čovjek je put Crkve. To je vaš apostolat, vaš poseban doprinos evangelizaciji: učiniti da čovjek raste po Kristu. U tom su smislu vaše škole „kršćanske“, a ne zbog neke vanjske etikete – poručio je papa Franjo, prenosi Vatican News.