Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa primio sudionike konferencije o prehrambenoj i humanitarnoj krizi

Vatikan (IKA)

Papa Franjo je prije opće audijencije u srijedu 10. svibnja primio sudionike konferencije o prehrambenoj i humanitarnoj krizi, koja se održava u Vatikanu, te istaknuo hitno potrebno ublažavanje patnji onih koji trpe zbog gladi, prenosi Vatican News.

Zajamčiti pristup dovoljnoj količini hrane onima koji nemaju zdravu ishranu i time ublažiti njihovu patnju, hitan je izazov koji zahtijeva dalekovidne vlasti i političke prakse, upozorio je papa Franjo sudionike konferencije Papinske akademije znanosti, koja 10. svibnja završava u Vatikanu pod naslovom „Prehrambene i humanitarne krize: znanost i politike u svrhu njihova sprječavanja i ublaživanja“. Da se tijekom godine dana ne proizvodi oružje, nestalo bi gladi u svijetu, rekao je Papa citirajući jednoga znanstvenika s kojim se susreo te primijetio: „Prečesto situacije obilježene prirodnim katastrofama, ali i oružanim sukobima – posebno mislim na rat u Ukrajini – političkom ili gospodarskom korupcijom i iskorištavanjem Zemlje, našega zajedničkog doma, otežavaju proizvodnju hrane, potkopavaju stabilnost poljoprivrednih sustava i opasno ugrožavaju opskrbu hranom čitavih naroda“.

Sebičnost gospodarskih modela

Slijedom svih tih kriza, otežanih pandemijom bolesti covid-19, dolazi do slabljenja bratske solidarnosti, upozorio je Sveti Otac te dodao: „To je činjenica: ratovi i bijeda dovode do slabljenja bratske solidarnosti, koje je, među ostalim, prouzročeno sebičnim zahtjevima svojstvenima nekim aktualnim gospodarskim modelima“.

Iz krize ne možemo izići sami

Tim više trebamo biti sve više svjesni da je sve usko povezano, napomenuo je rimski biskup, te stoga shvatiti da se u krizi može također prepoznati i učiti iz pogrešaka iz prošlosti, razvijajući ponašanje opće solidarnosti utemeljene na bratstvu, ljubavi i uzajamnom razumijevanju. Papa je stoga potaknuo i zahvalio svima koji rade kako bi odgovorili na prehrambene krize, te kako bi se tako mogli suočiti s problemima koji proizlaze iz prehrambenih i humanitarnih kriza.

„Krize se razlikuju od sukoba. Sukobi su zatvoreni u sebe, teško je iz sukoba izići konstruktivno. Naprotiv, iz krize se može izići, treba se izići, ali pod dva uvjeta: iz krize ne možemo izići sami; ili izlazimo zajedno ili ne možemo izići. To je važno; ne možemo izići sami, potrebna je zajednica, skupina kako bismo izišli. S druge pak strane, iz krize izlazimo da bismo se poboljšali, uvijek išli naprijed, napredovali. Zbog toga vam zahvaljujem na vašem ponašanju u ovoj krizi, kako bismo izišli zajedno i bolji“, zaključio je Sveti Otac.

Ključne riječi:
glad hrana kriza papa Franjo