Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa primio talijanske alpince

Vatikan (IKA)

Papa Franjo primio je 26. veljače u Vatikanu talijansku gorsku vojnu postrojbu u povodu 150. obljetnice njihove osnutka, i povao ih da budu snažni i nježni, bliski najslabijima, prenosi Vatican News.

Papa je pozdravio kako starije – živu uspomenu junačke predanosti i žrtve, tako i mlađe, za koje je rekao da nastavljaju put gledajući prema visinama, upornim i strpljivim hodom planinara koji se penje strmim stazama do vrha.

Sveti Otac potaknuo je prisutne da i dalje budu usidreni u svoje korijene, u sjećanje, a istodobno ‘vezani užetom’, marljivo pomažući kako ne bi se prepustili umoru te nastavili zajedno u vjernosti dobrim zalaganjem i danoj riječi. Vrijednosti su to koje su oduvijek odlikovale talijanske alpince, a koje dobivaju još veći značaj u godini kada se slavi 150. obljetnica osnutka udruge. Udruga je prisutna u mnogim dijelovima svijeta, prisjetio se Papa, te nudi između ostalog i lijepo svjedočanstvo bratstva i služenja – dvije riječi koji ih najbolje opisuju, dodao je.

Govoreći o bratstvu, Papa je kazao kako je lijepo vidjeti da se čitavo jedno stoljeće može zajedno hodati. Time dokazuju da su obitelj. Različite grupe omogućili su da raznolikost pojedinaca i skupina bude prilika za povećanje bratstva.

Oni nisu samo organizacija, već obitelj, a Sveti Otac vjeruje kako je izvor toga prije svega u njihovu osjećaju altruizma. Niste alpinci radi sebe, već zbog drugih i s drugima, istaknuo je. Spremni su i „proširiti obitelj“ te surađivati s vojnicima, ali i s raznim dobrotvornim udrugama. Njihovo je svjedočanstvo važno, povijesno i aktualno, naglasio je, posebno u svijetu sa „zagušljivom klimom individualizma“. Potrebno je ponovno otkriti entuzijazam za brigu o drugima, poruka je pape Franje.

Bratstvo se hrani služenjem drugima, napomenuo je. Prisjećajući se zalaganja alpinaca, Papa je kazao kako je njihov doprinos posebno usmjeren na ljude koji se nađu u situaciji patnja i potrebe kako se ne bi osjećali usamljeno i marginalizirano. Na taj način, nastavio je, vjernost evanđelju pretvarate u činjenice, što nas potiče da služimo braći, posebice onima najugroženijima.

Stoljetno iskustvo udruge alpinaca svjedoči kako su stali uz bok Talijanima u najrazličitijim scenarijima. Niste ostali gledatelji u najtežim scenarijima, bili ste i jeste hrabri protagonisti vremena koje živite. Ova konkretnost u služenju duša je vašeg društva, evanđelje koje se provodi u praksi, napomenuo je Papa, te se prisjetio četvorice blaženika iz redova Alpinaca: don Carla Gnocchija, don Seconda Polla, Teresija Olivellija i brata Luigija Bordine.

Papa Franjo potaknuo je prisutne da ostanu čvrsto vezani uz te jake korijene, da nastave donositi plodove u trenutačnim situacijama. Primjer građanske i kršćanske odgovornosti, dodao je Papa, toliko je potrebna i danas. Alpinci su stručnjaci za poljske bolnice, no Sveti Otac je podsjetio kako i sami znaju da nije dovoljno samo podići šatore – potrebna je ljudska toplina. Papa je podijelio i kako mu je posebno dirljiva nježnost srca alpinaca – snažan je čovjek, ali u najtežim se trenucima očituje nježnost. Ta ljudska toplina, ta prisutnost, gotovo očinska, mogu ponuditi najslabijima, u kojima je Isus, napomenuo je Papa, pozivajući se na odlomak iz Matejeva evanđelja: „Zaista, kažem vam, što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste!“

Dragi Alpinci, samo naprijed! Uvijek na putu, čuvajući i povećavajuće svoje nasljeđe bratstva i služenja. Završni je to poticaj pape Franje, koji je zamolio zagovor Blažene Djevice Marije, koja je čašćena i po mnogim kapelicama u planinama.