Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa primio u audijenciju budističke monahe

Vatikan (IKA)

Papa Franjo primio je u ponedjeljak, 27. svibnja u audijenciju budističke monahe iz Tajlanda.

Veliko mi je zadovoljstvo ovom prilikom pozdraviti vašu delegaciju prigodom ovog posjeta koji jača naše trajno prijateljstvo. Sa zahvalnošću se sjećam svog putovanja u vašu zemlju od 20. do 23. studenog 2019. te izvanredne dobrodošlice i gostoprimstva koje ste mi tom prigodom ukazali. U živom mi je sjećanju ostala uspomena na vrhovnog patrijarha Tajlanda i molim vas da mu prenesete moje srdačne pozdrave, rekao je Papa na početku svoga obraćanja budističkim monasima.

Sveti je Otac zatim izrazio svoje oduševljenje izvješćem sa Sedmoga budističko-kršćanskog kolokvija koji je u Tajlandu, u studenom prošle godine, okupio više od 150 sudionika iz raznih dijelova Azije, kako bi razmišljali o temi “Karuna i Agape u dijalogu za ozdravljenje ranjenog čovječanstva i Zemlje”, nastavio je Papa.

Dà, danas su čovječanstvo i Zemlja, naš zajednički dom, doista ranjeni!, primijetio je u nastavku Papa. Toliko ratova, toliko ljudi koji su sve izgubili i bili prisiljeni pobjeći. Toliko je djece pogođeno nasiljem. Ipak, kako ste istaknuli tijekom Kolokvija, „čvrsto vjerujemo da, čak i usred tamnih oblaka, oni koji su duboko ukorijenjeni u svojim religijskim tradicijama i spremni na suradnju sa svima mogu unijeti tračak nade očajnom čovječanstvu”, rekao je Papa citirajući Završno priopćenje Dikasterija za međureligijski dijalog sa Sedmog budističko-kršćanskog kolokvija od 16. studenog 2023.

Tijekom spomenutog kolokvija istaknuli ste tri ključne stvari na koje želim još jednom podsjetiti: prvo, izjavili ste da “se nitko ne spašava sam; možemo biti spašeni samo zajedno, jer smo svi međusobno povezani i ovisni”. U svjetlu te istine, pozivam vas da radite zajedno sa svima: civilnim društvom, pripadnicima drugih religija, vladama, međunarodnim organizacijama, akademskim i znanstvenim zajednicama i svim drugim stranama zainteresiranim za promicanje prijateljstva koje čuva mir i bratstvo i gradi inkluzivniji svijet. Kao drugo, istaknuli ste važnost podučavanja svih, a posebno mladih i djece, odnosima prožetih brigom i pažnjom prema drugima i okolišu. Na kraju ste izjavili: „Vjerujemo da molitva i meditacija mogu stubokom promijeniti stvari, pročišćujući naša srca i umove; donoseći plodove ljubaznosti, milosrđa i oprosta tamo gdje vladaju mržnja i osveta, stvarajući duh poštivanja i brige za druge i Zemlju”. Posebno mi je drago što ćete sutra u bazilici Santa Maria in Trastevere moliti za mir, istaknuo je Papa.

Od srca vam zahvaljujem na lijepoj gesti dolaska u Vatikan i potičem vas da i dalje njegujete dijalog i suradnju, posebice s Katoličkom Crkvom u Tajlandu, u duhu trajnog prijateljstva. Na sve vas i na čitav vaš plemeniti narod zazivam obilne nebeske blagoslove, rekao je Papa na kraju svoga obraćanja budističkim monasima.