Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa primio u audijenciju članove udruge Vjera i svjetlo

Vatikan (IKA)

Papa Franjo primio je u subotu 2. rujna u audijenciju predstavnike udruge Vjera i svjetlo, koja već 50 godina postojanja, pružajući priliku za duhovni rast osobama s intelektualnim poteškoćama diljem svijeta.

Prošlo je 50 godina od hodočašća u Lurd, na Uskrs 1971., kada su bile pozvane osobe s intelektualnim poteškoćama, njihove obitelji i brojni prijatelji. Od tog je trenutka pod Marijinim pogledom punim ljubavi započelo iskustvo Vjere i svjetla. Duh Sveti je potaknuo rođenje nečega što nitko nije očekivao, a to su vaše zajednice u kojima slavite radost, pomirenje i zajedništvo. Tako su svjetlo i snaga uskrsloga Gospodina dale nadu mnogima koji su se osjećali isključenima, pa čak i u Crkvi. Tim je riječima Papa započeo obraćanje predstavnicima udruge Vjera i svjetlo, koja danas djeluje na svih pet kontinenata, pružajući priliku za duhovni rast osobama s intelektualnim teškoćama. Zajednica od 90.-ih godina djeluje i u Hrvatskoj.

Od toga trenutka, prisjetio se Sveti Otac, Duh Sveti pratio je put zajednice. Poruka ljubavi i prihvaćanja kojoj svjedoče u samom je srcu evanđelja, ona nas podsjeća da Bog voli svaku osobu, napose najmanju i najkrhkiju, te da ona ima svoje mjesto u Crkvi i svijetu, napomenuo je.

Prisutnost Vjere i svjetla je proročka, jer se često najkrhkiji ljudi odbacuju, smatraju beskorisnima. Vaše je proroštvo danas još važnije u borbi protiv kulture odbacivanja. Podsjećajte da je raznolikost dobra i ona nikad ne smije postati razlogom isključivanja i diskriminacije, kazao je Sveti Otac.

Pedeset godina zajednice može se smatrati velikim hodočašćem, duhovnim nastavkom onog prvotnog, nastavio je Papa. To je ujedno i ekumensko putovanje, jer zajednica okuplja ljude različitih kršćanskih vjeroispovijesti. To je znak zajedništva, konkretno sjeme jedinstva, rekao je Papa.

Put zajednice je dug i pun plodova, ali u Crkvi i svijetu i danas ima mnogo onih koji su u malenosti i krhkosti zaboravljeni i isključeni. Stoga vas potičem da, snagom Duha Svetoga, nastavite s vašom prisutnošću koja prihvaća. Neka vaše zajednice uvijek budu mjesto susreta, promicanja ljudske osobe i slavlja za sve one koji se još uvijek osjećaju marginalizirano i napušteno.

U kršćanskim zajednicama budite poput kvasca, pozvao je papa Franjo. Nemojte se izolirati i povući, već sudjelujte u životu Crkve u župama i susjedstvima. Svjedočite vaša iskustva i Božji izbor najmanjih, malenih, isključenih. Neka vas duh zajedništva i prijateljstva, koji je dio vaše karizme, uvijek učini oruđem pomirenja i mira, napose tamo gdje postoje sukobi i podjele, zaključio je Papa.

Foto: Vatican Media // Papa sa članovima Udruge Vjera i svjetlo