Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa primio u audijenciju talijanske ribare

Vatikan (IKA)

Papa Franjo primio je u Vatikanu u subotu 18. siječnja u audijenciju ribare iz talijanskoga grada San Benedetto del Tronta te ih pozvao da „ne gube nadu“ usprkos neizvjesnosti „rizičnog i napornog“ posla, pohvalivši inicijativu za čišćenjem morskog dna od plastike u koju su uključeni.

Posao ribara, „često rizičan i mukotrpan“, mora se vrednovati, podržavajući njihova prava i njihove „legitimne težnje, istaknuo je Papa na susretu sa sedamdesetak ribara iz San Benedetto del Tronta održanom u Klementovoj dvorani Apostolske palače.

„Vi – rekao je Papa – izlazite i po lijepom i po lošem vremenu da uzmete iz mora potrebno za život, s toliko strasti, mnoge žrtve pa i poneku opasnost. A vaši najdraži dijele teškoće i nesigurnost koje podrazumijeva takav vaš način života. Pozivam vas da ne gubite nadu u trenucima nelagode i nesigurnosti s kojima se nažalost morate suočiti: neka vam ne uzmanjka hrabrosti!”

Foto: Vatican Media

Papa je izrazio zahvalnost ribarima zbog hvalevrijedne aktivnosti koje dragovoljno poduzimaju sa ciljem čišćenja morskog dna u sklopu inicijative pod nazivom „Izlovimo plastiku“. Ova je inicijativa vrlo važna, i zbog velike količine otpada, napose plastičnog, koji ste sakupili, i zato što to može postati i već postaje model koji se može ponoviti u drugim područjima Italije i inozemstvu, rekao je Sveti Otac istaknuvši kako je to „primjer kako lokalno civilno društvo može i mora pridonijeti rješavanju globalnih problema, a da pritom ništa ne uskraćuje nego, naprotiv, potiče odgovornost institucija“.

Svoj pozdrav talijanskim ribarima zaključio je podsjećanjem da je ribar „drevni posao“ i da i u Evanđeljima čitamo o događajima „povezanim sa životom i svijetom ribara“. „Prvi Isusovi učenici“ bili su „vaše kolege“, istaknuo je Papa dometnuvši: „volim misliti da i danas, oni od vas koji su kršćani, osjećaju duhovnu prisutnost Gospodina uz sebe“.

Vaša vjera nadahnjuje dragocjene vrijednosti: pučku pobožnost koja se izražava u pouzdanju u Boga, u smislu molitve i kršćanskog odgoja djece; poštivanje obitelji; osjećaj solidarnosti tako da osjećate potrebu da pomažete jedni drugima i da si uzajamno pomažete u svojim potrebama. Ne gubite ove vrijednosti!, poručio je Papa ribarima iz San Benedetto del Tronta.

Ključne riječi:
audijencija Papa ribari