Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa primio umjetnike i organizatore božićnog koncerta u Vatikanu

Vatikan (IKA)

Papa Franjo primio je 13. prosinca umjetnike koji će u subotu 14. prosinca nastupiti na tradicionalnom božićnom koncertu u dvorani Pavla VI. u Vatikanu, istaknuvši da „Bog ide tamo gdje vladaju glad i žeđ za mirom, pravednošću, slobodom i ljubavlju; Bog dolazi i preko notā božićne pjesme, preko klavirskih tipki, kroz glazbeno i pjesničko izražavanje, kroz slikarstvo i kiparstvo, kazalište i film“.

Obraćajući se umjetnicima i organizatorima koncerta, papa je istaknuo da „vrijeme koje prethodi Božiću sve poziva da se upitamo: što očekujem od svojega života? Koja je velika želja moga srca?“ I vi, svojim pjesmama, pomažete da se u duši mnogo ljudi pojavi ta zdrava, tako ljudska, „napetost“, rekao je Papa. Uostalom, Bog je tu želju, tu „žeđ“ stavio u naše srce. I dolazi nam u susret na tom putu. Sigurno ne ide tamo gdje su isprazne nesavladive želje za posjedovanjem i pokazivanjem; ne, tamo Bog ne ide i tamo ga se ne susreće, protumačio je Sveti Otac.

Papa Franjo se u govoru osvrnuo na poniznu snagu jaslica kojima je ove godine posvetio apostolsko pismo ‘Admirabile signum’, kako bi se u kućama, obiteljima, na ulicama, prepoznao jednostavni i čudesni znak otajstva utjelovljenja Božjega Sina. Misleći upravo na jaslice i na scenu Kristova rođenja koju one prikazuju, Papa je potaknuo umjetnike da ne dopuste da ih zavaravaju bogatstvo i mnoštvo prijedloga za kratkotrajnu sreću.

Rodivši se u jaslicama, sâm Bog započinje jedinu istinsku revoluciju koja daje nadu i dostojanstvo razbaštinjenima, marginaliziranima; revoluciju ljubavi, revoluciju nježnosti, rekao je papa Franjo. Isus iz jaslica blagom snagom objavljuje poziv na dijeljenje s drugima, koje je put prema čovječnijem i bratskijem svijetu u kojemu nitko nije isključen ni marginaliziran.

Drugi snažan Papin poziv jest da se ne uzohole, da znaju uočiti razoružavajuću snagu koja proizlazi iz svake male geste dobre volje, da budu nositelji ljepote koja je, kako je govorio Pavao VI., lijek koji pomaže da ne padnemo u očaj; ona je dragocjeni plod koji odolijeva istrošenosti i sjedinjuje naraštaje dajući da komuniciraju diveći se.

Zbog toga smo svi pozvani graditi „globalno selo odgoja“ u kojemu onaj tko živi u njemu, stvara mrežu ljudskih odnosa koji su najbolji lijek za svaki oblik diskriminacije i osamljivanja. U tom se selu odgoj i umjetnost susreću kroz izražavanje glazbe i poezije, slikarstva i kiparstva, kazališta i filma. Svi ti izričaji ljudske kreativnosti mogu biti „kanali“ bratstva i mira među narodima ljudske obitelji, kao i dijaloga među religijama, istaknuo je Papa.

Ovogodišnji 27. božićni koncert u Vatikanu prenijet će talijanska televizija Canale 5 u noći 25. prosinca. Događaj je organizirala Kongregacija za katolički odgoj, a ove godine posebno ističe zauzimanje pape Franje za Panamazonsko područje, koje je bilo u središtu nedavno održane biskupske sinode. Uz geslo „Uspostavimo mrežu za Amazoniju“, koncert podupire također dva projekta Papinske zaklade Scholas Occurrentes i Misije Don Bosco Valdocco Onlus, kojima je Papa izrazio svoju veliku zahvalnost, izvijestio je Vatican News.