Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa: Razviti kod vjernika laika veći osjećaj odgovornosti za život i budućnost Crkve

Vatikan (IKA)

Papa Franjo primio je u četvrtak 20. listopada članove Kongregacije mariannhillskih misionara, u prigodi njihova generalnog kapitula, prenosi Vatican News.

Generalni kapitul održava se nakon proslave prvih stotinu godina kongregacije osnovane u Južnoj Africi po nadahnuću austrijskoga trapističkog misionara Franza Pfannera, koji je osnovao i samostan Marija Zvijezda u blizini Banje Luke.

Osvrnuvši se na temu kapitula: „Solidarnost: pozvani imati samo jedan duh i jedan cilj“, Papa je istaknuo da je ona posebno aktualna u svjetlu širega sinodskoga puta koji je opća Crkva započela prošlih mjeseci, pripremajući se za biskupsku sinodu sljedeće godine. Riječ je o crkvenom hodu koji želi poticati zajedništvo, sudjelovanje i misionarsko zauzimanje svih krštenika, i to kroz proces duhovnoga razlučivanja usredotočenoga na susret, slušanje i razmišljanje, kako bi se postigla sve veća otvorenost za novost Duha i za njegove prijedloge. Bitan element sinodskoga procesa je razvijanje većega osjećaja suodgovornosti vjernika laika za život i budućnost Crkve, istaknuo je Sveti Otac.

U tom smislu Mariannhillski misionari mogu biti primjer. Povijest vaše kongregacije pokazuje  da je od samoga početka propovijedanje evanđelja bilo popraćeno zauzimanjem u poticanju autohtonih zvanja, kako bi se promicao cjeloviti ljudski razvoj unutar lokalnih zajednica, te kako bi se razvio duh zajedničke odgovornosti za opće dobro, rekao im je Papa, dodavši: “Dok ustrajete u nastojanjima da ostvarujete to jedinstvo i solidarnost u službi evanđelja, potičem vas da njegujete stalno pastoralno obraćenje, koje može naći izražaj u svakoj dimenziji života i djelovanja vaše kongregacije, od svećeničke i duhovne formacije laika do konkretnoga planiranja apostolskih projekata”.

Ako sinodalnost na koju je Crkva pozvana u ovom vremenu podrazumijeva zajednički hod i zajedničko slušanje, sigurno prvi glas koji moramo slušati treba biti glas Duha Svetoga. To je slušanje papa Franjo objasnio jednom metaforom.

Nedaleko od nas nalazi se veliki obelisk na Trgu Svetoga Petra. Svima vam je poznat snažan dojam koji je na opata Pfannera ostavila priča o podizanju tog velikog monolita. Unatoč golemim ljudskim naporima, obelisk se, u posljednji čas, mogao spasiti od pada samo polijevanjem vode na užad. Danas je, kao uvijek, potrebna voda Duha Svetoga, i to ne samo kako bi napredovao rad naših ruku, nego ponajviše kako bi omekšala tvrdo tlo naših srdaca. Stoga, bez tvrdoga srca, bez zatvorenoga srca – savjetovao je papa Franjo misionarima, jamčeći svoje molitve i poželjevši da njihov kapitul donese obilne duhovne plodove.