Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa s čileanskim biskupima

Vatikan (IKA)

U kontekstu skandala zlostavljanja u čileanskoj Crkvi u ponedjeljak 14. siječnja papa Franjo primio je Stalno vijeće Čileanske biskupske konferencije.

Prema čileanskim crkvenim izvorima, Stalno vijeće željelo je Papu upoznati s mjerama koje se poduzimaju da se rasvijetli skandal seksualnog zlostavljanja od strane crkvenih djelatnika. Sveta Stolica još nije objavila pojedinosti s toga polusatnog susreta, prenosi Kathpress.

Na susretu je uz predsjednika Čileanske BK vojnoga biskupa Santiaga Silve Retamalesa i potpredsjednika nadbiskupa Renea Rebolledoa Salinasa, sudjelovao i nadbiskup Santiaga kardinal Ricardo Ezzati, kojemu se predbacuje da je prikrivao slučajeve zlostavljanja, što on odlučno niječe. Nazočni su bili i voditelj Biskupskoga povjerenstva za slučajeve zlostavljanja biskup Juan Ignacio Gonzalez, i generalni tajnik ČBK biskup Luis Fernando Ramos, ujedno upravitelj biskupije Rancagua.

Skandal zlostavljanja već godinu dana potresa Crkvu u Čileu a trenutačno se vode sudski procesi u 148 slučaja u kojem su optuženi crkveni djelatnici, s ukupnim brojem od 225 žrtava. Prema pisanju čileanskih medija koji prenose podatke državnoga odvjetništva, u slučajeve je upleteno i više biskupa.

Nakon što je papa Franjo u Čile uputio svoga posebnoga izaslanika da istraži stvarno stanje i pozvao u Vatikan sve članove Čileanske BK, ukupno je prihvatio ostavke sedmorice biskupa te otpustio iz kleričkoga staleža dvojicu umirovljenih čileanskih biskupa koji žive u inozemstvu.

Ključne riječi:
Čile Papa zlostavljanja