Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa sa sudionicima Međunarodnoga katehetskog kongresa

Vatikan (IKA)

Papa Franjo primio je u subotu 10. rujna u Dvorani Pavla VI. oko 1400 kateheta iz cijeloga svijeta, sudionika trećega Međunarodnoga katehetskog kongresa, i pozvao ih da prenose živu vjeru, izvještava Vatican News.

Papa im je zahvalio za njihovo zauzimanje u prenošenju vjere, što je velika odgovornost prema djeci, mladima i odraslima koji žele ići putom vjere. Vrlo je, naime, važna uloga kateheta u kršćanskoj zajednici. Zbog toga je Papa 10. svibnja 2021. motuproprijem Antiquum ministerium ustanovio službu katehete. Priznanje je to za prisutnost vjernika laika koji, po snazi krštenja, surađuju u službi evangelizacije u svijetu u kojemu se nameće globalizirana kultura. Znak je to također da se daje veće dostojanstvo onima koji obnašaju tu službu koja, kako uvijek ističe Papa, nije posao nego zvanje.

To je zvanje koje se odnosi na sve vjernike, uključujući biskupe, svećenike, Bogu posvećene osobe, jer Gospodin nas sve poziva da učinimo da njegovo evanđelje odjekne u srcu svakog čovjeka, istaknuo je Papa te napomenuo da su mu vrlo dragi susreti srijedom, odnosno opće audijencije, “kada svakog tjedna susretnem mnogo ljudi koji dolaze sudjelovati na katehezi”. Za papu Franju to je privilegirani trenutak. Razmatrajući Božju riječ i tradiciju Crkve hodimo kao Božji narod, a pozvani smo također pronaći potrebne oblike za svjedočenje evanđelja u svakodnevnom životu.

Papa je govorio o entuzijazmu za koji se nada da se nikada neće izgubiti. Molim vas, nemojte se nikada umoriti ‘biti katehete’. To ne znači ‘držati sat’ kateheze. Naravno, valja pronaći najbolji način kako bi prenošenje vjere bilo primjereno dobi i pripremljenosti osoba koje nas slušaju. Ali, ponajviše, odlučujući je osobni susret koji imamo sa svakim od njih, jer to otvara srce za primanje prvoga navještaja, te želja za rastom u kršćanskom životu s dinamizmom koji nam kateheza omogućuje ostvariti. U tom će smislu biti vrlo koristan novi Direktorij za katehezu, koji je nedavno dostavljen, kako bi razumjeli na koji način obnoviti katehezu u biskupijama i župama, kazao je Papa katehetama.

Sveti je Otac spomenuo je i Katekizam Katoličke Crkve da bi katehete podsjetio na poziv da budu svjedoci novoga života. Nemojte nikada zaboraviti da je svrha kateheze, koja je povlašteni dio evangelizacije, doći do susreta s Isusom Kristom i omogućiti mu da raste u nama. Istinska i jedina zapovijed tog novog života jest ljubav. Ona koja dolazi od Boga, a koju je Isus objavio otajstvom svoje prisutnosti među nama, istaknuo je Papa. „Dragi vjeroučitelji i vjeroučiteljice, pozvani ste učiniti vidljivom i opipljivom osobu Isusa Krista koji ljubi svakoga od vas te zbog toga postaje pravilo našega života i kriterij za prosudbu našega moralnog djelovanja. Nemojte se nikada udaljiti od tog izvora ljubavi, jer je to uvjet da uvijek i usprkos svemu budete sretni i puni radosti“

Rimski biskup izrazio je uvjerenje da će taj put mnoge među prisutnima dovesti do potpunoga otkrivanja katehetskoga poziva, te tako do zahtjeva za pristup u službu katehete. Ne bojte se; ako vas Gospodin pozove u tu službu, slijedite ga! Bit ćete sudionici u Isusovu poslanju naviještanja njegova evanđelja, rekao je Papa, a potom se prisjetio svojih vjeroučiteljica s. Dolores i dviju gospođa (koje su se obje zvale Alisia).

Papino je iskustvo dokaz da kada je kateheta dobar, ostavlja trag. Na kraju je prisutnima poželio da ih se njihovi mladi, njihova djeca, odrasli, svi koje prate u katehezi, uvijek pred Gospodinom sjećaju kao osobe koja je u srce sijala lijepe i dobre stvari.