Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa se spominje „mudroga i blagoga pastira“ kardinala Baawobra

Vatikan (IKA)

Papa Franjo je u utorak, 29. studenog, izrazio žalost povodom smrti kardinala Richarda Kuuija Baawobra, biskupa Waa, u Gani, koji je iznenada preminuo u nedjelju navečer u Rimu, prenosi Vatican News.

U brzojavu u kojem izražava svoju iskrenu sućut kardinalovoj obitelji, afričkim misionarima čiji je on bio član, kleru, redovnicima i laicima biskupije Wa, Papa je istaknuo da je zahvalan kardinalu za njegovo vjerno svjedočanstvo evanđelja obilježeno velikodušnim služenjem Crkvi u Gani, osobito onima u potrebi. Papin brzojav završava riječima utjehe za sve koji žale zbog kardinalova preminuća, te njegovim apostolskim blagoslovom kao zalogom utjehe i mira u Isusu, u sigurnoj nadi u uskrsnuće.

Proglašen kardinalom u odsutnosti

Richard Kuuia Baawobr, biskup Waa u Gani, proglašen je kardinalom 27. kolovoza ove godine u odsutnosti. Dan ranije je stigao u Rim, ali zbog bolesti nije prisustvovao konzistoriju. Bio je hospitaliziran i u bolnici je proveo više od dva mjeseca. Samo nekoliko dana nakon izlaska iz bolnice, kardinal Baawobr je preminuo u nedjelju, u Rimu.

Svećenik, misionar i kardinal

Kardinal Baawobr rođen je 1959., a Družbi misionara Afrike (Bijelim ocima) pridružio se 1981. godine. Za svećenika je zaređen u Gani 1987. godine. Studirao je teologiju na Misionarskom institutu u Londonu, a zatim biblijsku egzegezu. Stekao je licencijat iz Svetoga pisma i doktorat iz teologije, specijaliziravši biblijsku teologiju. Nakon toga je bio kustos župe u Kinshasi, Demokratskoj Republici Kongo, od 1996. do 1999. odgojitelj afričkih misionara u Kanhangali, Tanzaniji, a zatim ravnatelj formacije u Chambre des missionnaires d’Afrique u Toulouseu, u Francuskoj. Bio je prvi afrički svećenik koji je 2010. izabran za generalnog poglavara Družbe misionara Afrike. Biskup Waa je od 2016. godine. Papa Franjo ga je imenovao kardinalom 29. svibnja ove godine, a potom kreirao na Konzistoriju 27. kolovoza. Dana 30. srpnja 2022. izabran je za predsjednika Vijeća biskupskih konferencija Afrike i Madagaskara, na 19. plenarnoj skupštini tog kontinentalnog tijela održanoj u Accri, u Gani.

Zbor kardinala

Nakon preminuća kardinala Richarda Kuuija Baawobra, Kardinalski zbor sastoji se od 225 kardinala, od kojih su 126 birači i 99 bez prava biranja, prenosi Vatican News.