Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa zahvalio na pastoralu za osobe oboljele od AIDS-a

Zagreb (IKA)

Sveti Otac Franjo ujedno prenio svoj blagoslov članu uredništva isusovačkog časopisa "America" Michaelu J. O’Loughlinu koji je papi Franji poslao knjigu u kojoj je opisao rad i razgovore s redovnicama, svećenicima i drugim katolicima koje se brinu za osobe s virusom humane imunodeficijencije (HIV), izvještava hrvatska redakcija Vatican Newsa u srijedu 17. studenoga.

Papa Franjo je odgovorio putem američke nuncijature u pismu napisanom na španjolskom. U njemu zahvaljuje novinaru što je u svojoj knjizi opisao nastojanja tih ljudi, koji su, umjesto da šire ravnodušnost, neprijateljstvo i osudu, bili dirnuti Božjom milošću, te mu je prenio svoj blagoslov.

Skriveno milosrđe

Michael J. O’Loughlin je dopisnik za isusovački časopis America i voditelj podcasta “Plague: Untold Stories of AIDS and the Catholic Church. O’Loughlinova knjiga zove se Hidden Mercy: Aids, Catholics, and the Untold Stories of Compassing in Face of Fear (Skriveno milosrđe: AIDS, katolici i neispričane priče o suosjećanju pred strahom).

Majka Tereza

Usred klime odbacivanja i straha, jedna od prvih osoba koja je brinula za oboljele od AIDS-a, bila je sv. Majka Tereza. Na Božić 1985. albanska redovnica, osnivačica Misionarki ljubavi, s istim se duhom kojim je godinama ranije okupljala gubavce, “nedodirljive” s ulica indijske Kalkute, obratila tadašnjem njujorškom nadbiskupu kardinalu Terenceu Cookeu te uspostavila Gift of Love (Dar ljubavi), strukturu za prihvat i liječenje oboljelih od AIDS-a, izvijestila je hrvatska redakcija Vatican Newsa u srijedu 17. studenoga.