Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa: Sudac mora uvijek misliti na dobro obitelji

Vatikan (IKA)

Papa Franjo primio je u petak 29. siječnja u Vatikanu, u povodu početka sudske godine, suce Rimske rote, između ostaloga nadležne za postupke ništavnosti žendidbe, upozorivši ih da njihove presude nikad nisu samo pravne već i pastoralne naravi, prenosi Vatican News.

U svome radu uvijek morate misliti na dobro obitelji, za napuštene partnere i djecu razdvajanje je često katastrofalno, rekao je Papa članovima Apostolskoga suda. Ne smijemo se umoriti davati svu pozornost i brigu kršćanskome braku, Crkva je dužna biti na strani svih koje pogađa odluka o ništavnosti ženidbe. Čak i kad je takva odluka opravdana, samo postojanje obitelji nije njome jednostavno otkazano. Naposlijetku, djeca su plod Božjega plana, upozorio je Sveti Otac.

Papa se u obraćanju sucima osvrnuo i na reformu kanonskoga postupka za parnice proglašenja ništavnosti ženidbe u Zakoniku Kanonskoga prava, koju je pokrenuo 2015. motuproprijem Mitis Iudex Dominus Iesus, i kojom je pojednostavio i ubrzao sam postupak, a nakon kojeg se partner smije ponovno vjenčati. Premda je reforma naišla na negodovanje nekih, često su to bili klerici koji su njome izgubili moć, ili odvjetnici iz financijskih razloga, jer su njome izgubili klijente, primijetio je Papa.