Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa: Svaki je oblik mržnje u ime religije utemeljen na idolopoklonstvenom krivotvorenju Boga

Vatikan (IKA )

Papa Franjo primio je 16. listopada poslijepodne u Domu svete Marte u Vatikanu velikog imama džamije Al-Azhar u Egiptu profesora Ahmeda Muhammeda Al-Tayyiba, priopćio je Tiskovni ured Svete Stolice.

Prvi susret pape Franje i velikog imama Ahmada Muhammeda Al-Tayyiba održao se u svibnju 2016. godine. Tom je prilikom istaknuta zajednička zauzetost za mir u svijetu, za odbijanje nasilja i terorizma. U središtu razgovora bilo je i pitanje kršćana u kontekstu sukoba i napetosti na Bliskom istoku te njihova zaštita, prenosi Vatican News.

Tijekom apostolskog putovanja u Egiptu, u travnju 2017. godine, Papa je govorio na Međunarodnoj konferenciji za mir koja se održala na Sveučilištu Al-Azhar, te je u velikog imama nazvao „bratom”, ističući tada kako dijalog između religija nije „strategija za ostvarenje drugih ciljeva, nego put istine koji zaslužuje da se njime ide strpljivo kako bi se suparništvo pretvorilo u suradnju”.

Sveti Otac također je naglasio da je „svaki oblik mržnje uime religije” utemeljen na idolopoklonstvenom krivotvorenju Boga. Samo je mir svet i nikakvo se nasilje ne može učiniti uime Boga, jer bi oskvrnulo Njegovo ime. Ponovno su se veliki imam i Papa susreli 7. studenoga 2017. godine u Vatikanu, a 10. siječnja ove godine papa Franjo velikom imamu poslao je odgovor na poziv da sudjeluje na Međunarodnoj konferenciji Sveučilišta Al-Azhar o Jeruzalemu. Papa je napisao da treba podupirati svaki napor kako bi među stanovništvom te zemlje prevladala sloga, pravda i sigurnost, te je tom prigodom ponovno pozvao da se nastavi dijalog između Izraelaca i Palestinaca kako bi se postigao miran suživot dviju država unutar međusobno i međunarodno priznatih granica. Veliki imam džamije Al-Azhar također je od 14. do 16. listopada sudjelovao na konferenciji „Mostovi mira“ u Bolonji u organizaciji Zajednice svetog Egidija, a kojoj je papa Franjo također uputio poruku.