Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa u Panami oštro osudio korupciju i zauzeo se za domorodačko stanovništvo

Panama (IKA)

Na početku pohoda pape Franje Panami u povodu 34. svjetskoga dana mladih koji se slavi pod geslom „Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi!“ priređena je u četvrtak 24. siječnja svečanost dobrodošlice na glavnom ulazu Predsjedničke palače gdje su Svetoga Oca dočekali predsjednik Juan Carlos Varela i njegova supruga Lorena Castillo.

Papa se i kratko pojavio na balkonu palače i pozdravio skupinu hodočasnika koji su se našli u pokrajnjoj ulici. Izmijenjeni su i darovi, Papa je Predsjedniku darovao službeni medaljon Svjetskoga susreta mladih u Panami, na kojem je zaštitnica Paname Santa Maria La Antigua pred panamskom katedralom.

Nakon kurtoaznog posjeta predsjedniku Vareli, Papa se uputio u sjedište Ministarstva vanjskih poslova – Palacio Bolivar gdje se susreo s oko 600 predstavnika vlasti, Diplomatskog kora i javnog života i održao prvi od deset govora svoga 26. inozemnoga putovanja.

Odgovorne političare u zemlji Papa je pozvao da ozbiljno shvate mlade i dopuste da ih nadahnjuju. „Drukčiji svijet je moguć i mladi nas pozivaju da im se pridružimo u njegovoj izgradnji“, rekao je Papa i upozorio: „Pravo na budućnost je ljudsko pravo“.

Kao most između Sjeverne i Južne Amerike Panama nije samo strateška točka, Svjetski dan mladih područje Panamskoga kanala pretvara u poticatelja nade, poručio je Papa. Mladi ljudi proziru prolazne stavove koji računaju samo na konkurenciju, špekulacije i zakon jačega i stoga od politički i gospodarski odgovornih traže skromnost i razvidnost. Zauzimanje za iskrenost i pravednost suprotno je korupciji, poručio je papa Franjo.

Istodobno je Panamu pozvao da svim članovima svoga društva, osobito domorodačkom stanovništvu, omogući pristup dobrom obrazovanju i promiče dostojanstvo ljudskoga rada. Papina kritika korupcije i zauzimanje za domorodačko stanovništvo nagrađeni su pljeskom okupljenih, prenosi Kathpress. Na susretu u Ministarstvu vanjskih poslova sudjelovali su i predstavnici drugih kršćanskih vjeroispovijesti, kao i muslimana i židovstva, koje je Papa pojedinačno pozdravio nakon govora.

Predsjednik Varela u pozdravnim riječima istaknuo je između ostaloga da je uloga Paname pridonijeti miru, dijalogu i međusobnom poštovanju među narodima diljem cijeloga svijeta. Pritom je podsjetio i na jednu Papinu molitvu za sposobnije i poštenije političare.

Uslijedio je susret s biskupima Srednje Amerike u crkvi Sv. Franje Asiškog, gdje je pozdravne riječi Papi uputio nadbiskup San Salvadora José Luis Escobar Alas. Papa Franjo zahvalio je biskupima na srdačnoj dobrodošlici i nadbiskupu Escobaru na pozdravnim riječima, našalivši se da je zapravo došao sresti mlade ljude. Papa je šezdesetak okupljenih biskupa iz Paname, Kostarike, El Salvadora, Guatemale, Hondurasa i Nikaragve pozvao na solidarnost s mladima i migrantima te podsjetio na svijetli primjer sv. Oscara Romera.

Nešto prije ponoći po srednjoeuropskome vremenu na Campo Santa Maria la Antigua – Cinta Costera održat će se svečanost dočeka i otvorenje 34. svjetskoga dana mladih.

Ključne riječi:
biskupi Panama Papa političari