Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa u Sofiji molio za mir

Sofija (IKA)

Drugoga dana svoga 28. inozemnoga putovanja papa Franjo predvodio je u ponedjeljak 6. svibnja poslijepodne na Trgu Nezavisnost, bivšem Lenjinovu trgu, u Sofiji molitvu za mir u nazočnosti predstavnika drugih vjeroispovijedi i religija. Geslo Papina pohoda Bugarskoj je „Pacem in terris“ (Mir na zemlji).

Na završetku pohoda Bugarskoj Papa je upozorio na nužnost „aktivnoga mira“ nasuprot sebičnosti i ravnodušnosti. Predstavnici religija, politike i kulture ali i svaki pojedinac sam može postati graditelj i oružje mira; nužni su pritom susreti u onome što nas spaja i poštovanje u onome što nas dijeli, poručio je papa Franjo, prenosi Kathpress.

Do ekumenskoga i međureligijskoga susreta došlo je na jednostavno uređenoj pozornici nedaleko ranokršćanske crkve Sv. Jurja, nekoliko koraka udaljene od pravoslavne, katoličke i armenske crkve kao i sinagoge i džamije. Predstavnici pravoslavnih, katolika, Armenaca, protestanata, Židova i muslimana u Bugarskoj – šestero djece zapalilo je lampaše na svijeći s logom Papina pohoda – „Mir na zemlji“. Molitelji različitih konfesija i religija, dijelom u pjesmi, izrazili su svoje usrdne želje Bogu Mira.

Papa je poručio da je svatko pozvan biti graditelj mira. Za mir moramo moliti i na njemu raditi; on je istodobno poklon i zadaća,  dar i svakodnevni napor izgraditi kulturu u kojoj je i mir temeljno pravo, istaknuo je Papa, dodajući da bi neotuđivo ljudsko dostojanstvo moralo bi biti iznad “sitnih interesa samo nekih”.

Kao predstavnici političkoga života na mirovnom susretu bili su premijer Bojko Borisov i posljednji bugarski car (1943.-1946.) Simeon iz dinastije Sachsen-Coburg-Gotha i premijer nove republike (2001.-2005.). Vodstvo Bugarske pravoslavne Crkve nije bilo službeno zastupljeno na susretu.

Papap Franjo završit će svoje 28. inozemno putovanje sutra u Sjevernoj Makedoniji, gdje u rano jutro počinje vrlo ispunjeni program.

Ključne riječi:
molitva za mir Papa Sofija