Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa: U središtu odgoja mora biti zauzetost za društvo, osoba i okoliš

Vatikan (IKA)

Papa Franjo primio je 9. prosinca u audijenciju skupinu podupiratelja i prijatelja američke dobrotvorne organizacije A Chance in Life koja je osnovana 1945. godine i posvećuje se pružanju pomoći mladima kroz odgojne i obrazovne inicijative diljem svijeta, objavio je Vatican News. Papa je u svome obraćanju istaknuo nekoliko elemenata koji su temeljni za odgoj novih generacija.

Osvrnuvši se na današnje izazove i tehnološka sredstva kojima raspolaže sadašnje društvo, Papa je istaknuo neke temeljne elemente za odgoj novih generacija. Bitno je nove generacije odgajati kao aktivne građane koji sudjeluju u društvu i stavljaju u središte osobu, te istovremeno brigu za okoliš – rekao je Sveti Otac i napomenuo: U borbi za taj cilj treba sudjelovati i tehnološka inovativnost, te će ga upravo nove generacije, ako su dobro motivirane, moći ostvariti, jer su rođene i rasle u sadašnjem tehnološkom kontekstu.

U znaku stvaralačke vjernosti izvornoj karizmi, papa Franjo je, osim toga, rekao da cijeni želju Zaklade da se obnovi, tako da bude značajnija i djelotvornija u svojem poslanju, nadahnjujući se na smjernicama koje su izražene u enciklici Laudato si’, u znaku integralne ekologije koja kao cilj ima razvoj čovječanstva i stvorenoga.

Kao posljedica 2. svjetskog rata, među mnogim nevoljama u Rimu bila je i prisutnost 100 000 djece koja su ostala bez obitelji i smještaja. Ta je situacija taknula mladog irskog svećenika Johna Patricka Crolla Abbinga koji se, umjesto diplomatske karijere, uz blagoslov pape Pija XII. radije posvetio brizi za siročad. Najprije je organizirao prihvatilište za djecu s ulice, a potom je zajedno s don Antoniom Rivoltom osnovao „Republiku mladih“ u mjestu Civitavecchia, odnosno 1953. godine „Grad mladih Rimljana“, i to su počeci nastanka te organizacije.

Nadahnut neovisnom i odlučnom naravi tih mnogih maloljetnika, osnivač je u samoupravi vidio bit života „Grada mladih“. Mlade i djecu nazivao je građanima, bio je to prvi korak prema odgoju za povjerenje, vještinu i odgovornost kako bi mogli upravljati svojim gradom. Nakon određenog vremena Gradovi mladih su se raširili po cijeloj Italiji kako bi zatim nastali i u Etiopiji, Boliviji, Kolumbiji, Gvatemali i Peruu. Do danas ta je organizacija pomogla više od 30.000 mladih, a 2016. godine promijenila je ime u „Šansa u životu“, poštujući na taj način nakanu osnivača i preuzimajući ulogu na međunarodnoj razini.