Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa u Vatikanu otkrio i blagoslovio spomenik migrantima

Vatikan (IKA)

Po završetku misnoga slavlje u povodu Svjetskog dana selilaca i izbjeglica u nedjelju 29. rujna, na kojem su se okupili vjernici iz svih krajeva svijeta, Papa je otkrio spomenik migrantu „Angels Unwares“.

U svojem obraćanju prije molitve Anđeo Gospodnji na Trgu sv. Petra nakon mise Papa je ponovio značenje euharistije koja se slavi na 105. svjetski dan migranata, odnosno na obnovu ne samo blizine, nego i konkretne pažnja Crkve različitim kategorijama ranjivih ljudi.

Foto: Vatican Media

“U zajedništvu s vjernicima svih biskupija svijeta obilježili smo Svjetski dan selilaca i izbjeglica kako bismo ponovno potvrdili potrebu da nitko ne bude isključen iz društva, bilo da je to građanin koji na određenome mjestu boravi dugo godina ili pridošlica”, rekao je Papa.

Foto: Vatican Media

Kako bi naglasio to opredjeljenje, Papa je nakon molitve Angelusa otkrio skulpturu „Angels Unwares“, rad kanadskog kipara Timothyja Schmalza. To se umjetničko djelo nadahnjuje na riječima iz Poslanice Hebrejima: „Gostoljublja ne zaboravljajte: njime neki, i ne znajući, ugostiše anđele!“ (13, 2). „Ta skulptura, izrađena u bronci i glini, prikazuje skupinu migranata iz različitih kultura i različitih povijesnih razdoblja. Želio sam ovo umjetničko djelo ovdje, na Trgu svetoga Petra, da sve podsjeća na evanđeoski izazov gostoprimstva“, istaknuo je tom prigodom Papa.

Foto: Vatican Media