Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa: Ulagati u obrazovanje kako bi jačalo opće bratstvo

Vatikan (IKA)

Papa Franjo uputio je 2. ožujka poruku Crkvi u Brazilu povodom početka tradicionalne korizmene Kampanje bratstva, s temom "Bratstvo i obrazovanje", koja započinje u toj velikoj latinskoameričkoj zemlji, prenosi Vatican News.

Gledajući današnje društvo, vrlo se jasno uočava da je hitno potrebno usvojiti preobražavajuće djelovanje na obrazovnom području kako bi se postiglo obrazovanje koje promiče opće bratstvo i cjeloviti humanizam,  istaknuo je Papa.
Upravo je obrazovanje temeljno za vrjednovanje ljudskoga bića u njegovoj cjelini, izbjegavajući ‘kulturu odbacivanja’ – koja najranjivije stavlja na rub društva – te upozoravajući ga na važnost brige o svemu stvorenomu.
U skladu s onim istaknutim u trenutku pokretanja Globalnoga obrazovnog pakta, Papa je podsjetio na važnu ulogu koju povijesno ima Crkva na tom području. U trenutku kada se priznaje i cijeni odgovornost vladā u zadaći pomoći obiteljima u odgoju njihove djece, jamčeći svima pristup školi, treba se također priznati i cijeniti važno poslanje Crkve na obrazovnom području, istaknuo je Papa. Kako je rečeno tijekom susreta o Globalnom obrazovnom paktu u listopadu prošle godine, uloga religija u obrazovanju želi biti poticaj za obnovljeno obrazovno djelovanje koje može potaknuti jačanje općega bratstva u svijetu.

Papina je želja da izbor teme „Bratstvo i obrazovanje“ postane velika nada u svakoj crkvenoj zajednici te djelotvorna obnova u katoličkim školama i na sveučilištima, kako bi, imajući Krista kao uzor njihova pedagoškog projekta, prenosili znanje odgajajući s ljubavlju, postajući tako uzori te cjelovite formacije za druge obrazovne ustanove.

Početak Bratske kampanje, koju je Papa povjerio Gospi od Aparecide, tradicionalno se podudara s korizmom, razdobljem koje nas, kroz pokorničku praksu posta, milostinje i molitve, dovodi do osobnoga i obnoviteljskoga susreta s Uskrslim, u kojemu imamo pravi život i čiji trebamo biti vjerni svjedoci, istaknuo je Papa.

Neka taj put bude prigoda za istinsko obraćenje te da sjeme bačeno na tom putu pronađe u srcima vjernika dobru zemlju na kojoj mogu donijeti plod u konkretnim djelima u korist cjelovitoga i kvalitetnoga obrazovanja. Na kraju je Papa udijelio svoj blagoslov svim sinovima i kćerima voljenoga brazilskog naroda, a posebno onima koji se zauzimaju za bratsko obrazovanje.

Ključne riječi:
Brazil Kampanja bratstva korizma Papa