Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa uputio videoporuku filipinskim vjernicima u povodu 500. obljetnice evangelizacije

Vatikan/Manila (IKA)

U povodu obilježavanja 500 godina evangelizacije Filipina, papa Franjo je vjernicima uputio videoporuku u kojoj im zahvaljuje za to što su znali darovati ono što su besplatno primili, Isusov život i vjeru, izvještava hrvatski ured Vatican Newsa u ponedjeljak 5. travnja.

Službeni logo u povodu 500. obljetnice evangelizacije Filipina

Narod koji zna proslaviti slavlje vjere, velikodušan i mnogobrojan – tim je riječima papa Franjo opisao filipinske vjernike u videoporuci upućenoj u povodu 500. obljetnice evangelizacije te azijske zemlje, spominjući se posljednjega susreta tijekom apostolskoga putovanja u Filipine, 2015. godine, s gotovo sedam milijuna ljudi nazočnih na završnoj misi.

Kao što su riječi iz Matejeva Evanđelja, koje prate slavlje tog jubileja u cijeloj zemlji – „Besplatno primiste, besplatno dajte!“ (Mt 10, 8), poziv na zahvalu za dar vjere, tako je Papa zahvalio filipinskom narodu za svjedočanstvo snage i pouzdanja u Boga koji ih – kako je rekao – nikada ne napušta. Zahvalio im je također za strpljenje i za to što usred teškoća uvijek gledaju naprijed te nastavljaju hoditi.

Mnogo ste trpjeli, ali ste se također svaki put ponovno podigli

Filipinski vjernici mole za zaustavljanje pandemije u glavnom gradu Manili 2020. godine

Papa je potom razmotrio tri otajstva naše vjere koja obilježavaju najdublje kršćanske korijene filipinskoga naroda, a to su Nazaret, Križ i Duhovi.

“Kao što su Marija i Josip s ljubavlju u Nazaretu odgojili Dijete Isusa, tako ćete i vi, otvarajući vrata svojih obitelji Djetetu Isusu (na Filipinima zvanom ‘Santo Niño’; op. ur.), simbolu dolaska kršćanstva na Filipine, moći svojoj djeci prenijeti vjeru koju ste primili od svojih roditelja. Hvala za taj duboki osjećaj za obitelj, zajednicu, bratstvo, svi ujedinjeni, koji vas održava postojanima u vjeri, radosnima u nadi i brižnima u ljubavi”, rekao je Sveti Otac.

Katedrala u Manili

Pastiri i vjernici, Božji hodočasnički narod na Filipinima, za papu Franju je također narod koji zna pratiti Isusa na Križnom putu, poput Šimuna Cirenca.

“Koliko ste teških trenutaka proživjeli! Mislim ponajviše na posljednje godine priprave za jubilej: potresi, tajfuni, vulkanske erupcije i pandemija bolesti COVID-19. Ali, unatoč žalosti i uništenju, znali ste ponijeti križ i nastaviti hoditi. Mnogo ste trpjeli, ali ste se također svaki put ponovno podigli”, istaknuo je Papa.

“I na kraju, Duhovi. Duhovi su odredište, a s druge strane i novi početak. Taj put obilježava jedna osoba koja je uvijek bila uz Isusa; kada je bio Dijete u Nazaretu, a i u najtežem trenutku njegova života, podno križa. Ta je osoba njegova Majka, Marija. Majka Isusova i naša Majka bila je također na dan Pedesetnice zajedno s apostolima, moleći i čekajući dolazak Duha Svetoga. Kada su ga primili, bez straha su se uputili u svijet naviještati evanđelje. Marija je uvijek sa svima vama. Ona je majka koja ne napušta; ona vas je do sada pratila, a sada je molimo da posreduje za tu novu Pedesetnicu Crkve na Filipinima”, rekao je papa Franjo.

Zahvalite Bogu za osobe koje su vama dale vjeru, i za one kojima ćete vi prenijeti vjeru

Pepelnica 2021. na Filipinima

Spomenuvši ponovno Isusove riječi koje prate tu jubilejsku godinu: „Besplatno primiste, besplatno dajte!“, papa Franjo je istaknuo da su te riječi poziv na zahvalu Bogu za osobe koje su im prenijele vjeru.
“Svjedok sam da znate prenositi vjeru, i to dobro činite i u svojoj domovini i izvan nje. Zahvalite za dar vjere. Zahvalite Bogu za osobe koje su vama dale vjeru, i za one kojima ćete vi prenijeti vjeru, obnavljajući želju za evangelizacijom, da dođete do drugih i donesete im nadu i radost evanđelja”.

“To je poslanje u kojemu se filipinski narod ne treba bojati, jer neće biti sam. Pratit će ga dva velika sveca njihove zemlje: sveti Pedro Calungsod i sveti Lorenzo Ruiz. Dva sveca katehista koji su znali besplatno dati ono što su besplatno bili primili: život i vjeru u Isusa”, rekao je Papa, izvijestio je hrvatski ured Vatican Newsa u ponedjeljak 5. travnja.