Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa uredništvu časopisa „Aggiornamenti sociali“: Slušati i voditi dijalog

Vatikan (IKA)

Papa Franjo primio je 6. prosinca u audijenciju uredništvo isusovačkoga časopisa „Aggiornamenti sociali“ te u govoru istaknuo važnost slušanja i dijaloga, objavio je Vatican News.

U svom obraćanju Papa je, među ostalim, primijetio kako u Europi danas vladaju predrasude i populizam, zemlje se zatvaraju, a ideologije vraćaju; stare ideologije koje su dovele do Drugog svjetskog rata. Zašto?, upitao se Papa te istaknuo da se ne obraća pozornost na stvarnost takvu kakva ona jest. Postoji projekcija onoga što ja želim da se čini i misli te onoga što ja želim da bude… To je kompleks kojim se stavljamo na mjesto Boga Stvoritelja – kazao je Sveti Otac te napomenuo da je stvarnost suverena te s njom treba ući u dijalog.

Treba uspostaviti dijalog sa stvarnošću, polazeći od evanđeoskih vrijednosti, od Isusova naučavanja, ne namećući ih dogmatski, već kroz dijalog i razlučivanje, predložio je papa Franjo te se prisjetio kako ga je, prilikom apostolskog pohoda Tajlandu, jedan isusovac upitao: „Koji je ispravan put za rad s izbjeglicama danas?“ Papa je odgovorio kako nema puta, već samo malih staza kojima svatko od nas mora pokušati proći, obraćajući pritom pažnju na stvarnost, utječući se Bogu u molitvi i razlučujući.

U životu se tako ide naprijed, kroz stvarnost, molitvu i razlučivanje, jer odgovor, čak i na društvena pitanja, preko nas mora doći od Gospodina, rekao je Sveti Otac te uredništvu časopisa preporučio da nikad ne prikrivaju stvarnost, već da je pokušaju razumjeti. Preporučio im je također da vode dijalog s Evanđeljem, utirući male staze, te primijetio kako danas ne postoje evangelizacijske autoceste, već skromne staze koje će nas voditi naprijed.

Papa se osvrnuo i na strah od pogreške te kazao da kada padnemo trebamo zahvaliti Bogu zato što imamo priliku ustati i ići naprijed. Tko se ne pokreće iz straha da će pasti, okliznuti se ili pogriješiti, u životu neće nikada donijeti ploda. Samo naprijed, hrabro – rekao je papa Franjo te na kraju potaknuo: Uvijek čuvajte unutarnju slobodu, onu koju ima samo onaj tko želi biti u Božjoj prisutnosti i komu je uporište evanđelje.