Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa: Vodu ne treba iskorištavati radi novca nego za stvaranje napretka

Vatikan/Kostarika (IKA)

Papa Franjo u poruci sudionicima „Događaja na visokoj razini o djelovanju za oceane“ pod naslovom „Uronjeni u promjene“, koji je u subotu, 8. lipnja 2024. završio u kostarikanskom gradu San Joséu, upozorio je da se prema glavnom resursu za život ne valja odnositi bez dužnoga poštovanja, izvijestio je u nedjelju, 9. lipnja 2024. Vatican News.

Mediji ju nazivaju „plavim zlatom“, za Papu je ona „dragocjeni Božji dar“, za dio svijeta „valuta za razmjenu, razlog za špekulacije, pa čak i sredstvo za iznudu“. Riječ je o vodi, jednoj od tema učiteljstva obrađenoj u enciklici Laudato si’, kao i u brojnim drugim intervencijama, na koju se papa Franjo ponovno osvrnuo u poruci upućenoj sudionicima dvodnevnoga „Događaja na visokoj razini o djelovanju za oceane“.

Uvreda zajedničkoga resursa

Voda je – piše Papa – potrebna za život čovjeka, bez nje ne može biti napretka, pa ni društvenoga. Bez obzira na to, ti se epiteti iskrivljuju preobražavanjem onoga što je korisno, poput vode, u objekt koji treba iskorištavati, istaknuo je.

Sveti Otac je primijetio da se vrijeđa ono što ostvaruje ponizni i tihi rad za opće dobro, idući toliko daleko da se s vodom postupa kao s robom ili još gore, kao s oružjem kako bi se neki narod ucjenjivao.

Čistoća koju treba vratiti

Papa je podsjetio da je sveti Franjo govorio o vodi kao o „čistoj“ sestri, pa čak i Acqua Vergine koja teče iz Fontane di Trevi svoje ime duguje mladoj djevojci iz naroda koja je pokazala rimskim legionarima mjesto gdje se nalazio izvor vode koja je bila vrlo cijenjena zbog svoje čistoće. Voda dakle donosi „vrijednost“ „jednostavnim ljudima“ i unatoč tomu izložena je opasnosti da bude povrijeđena opakošću, sebičnošću i prezirom prema drugima, rekao je Papa.

Baština koju treba čuvati

Neka slika tog „lijepog rimskog izvora“ – grada koji je – primjećuje papa Franjo – „uronjen u konceptualni ocean snage vodā“ – pomogne doći do svijesti kako je cijela civilizacija uronjena u ocean te shvatiti da je potrebna radikalna promjena kako bi se vratilo značenje tih pridjeva svetoga Franje – poželio je Papa. Na kraju je uputio apel da se voda valorizira zbog prehrambene sigurnosti, njezina skromnoga rada u regulaciji klime te za borbu protiv zagađenja kako bi se vratila njezina ljepota, ostavljajući je netaknutom kao baštinu budućim generacijama, izvijestio je Vatican News.