Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa započeo ciklus kateheza posvećen evangelizaciji

Vatikan (IKA)

Nakon što je u prošlu srijedu zaključio kateheze o razlučivanju, papa Franjo započeo je na drugoj općoj audijenciji srijedom u ovoj godini, 11. siječnja novi ciklus kateheza posvećen temi evangelizacije.

Započinjemo danas novi ciklus kateheza, posvećen hitnoj i temi od presudne važnosti za kršćanski život, a to je velika ljubav prema evangelizaciji, odnosno apostolski žar, rekao je Papa najavljujući novi ciklus kateheza dodavši da je “riječ o vitalnoj dimenziji za Crkvu”. Zajednica Isusovih učenika, rekao je, u svojim je prvim počecima apostolska, misionarska. Duh Sveti je oblikuje kao zajednicu izlaska, tako da ne bude prignuta nad samom sobom, nego okrenuta prema van, privlačna Isusova svjedokinja, koja se pruža i širi njegovo svjetlo do na kraj svijeta.

Može se, međutim, dogoditi da taj apostolski žar opadne. Katkad se čini kao da ga je nestalo. Ali kad kršćanski život izgubi iz vida horizont navještaja, postaje bolestan: zatvara se u samoga sebe, postaje autoreferencijalan, zakržlja. Bez apostolskog žara i revnosti vjera kopni. Misija je, međutim, kisik kršćanskog života: jača ga i pročišćava, istaknuo je Sveti Otac.

Možemo se zapitati: kakav je naš pogled prema drugima? Koliko puta vidimo njihove mane a ne potrebe; koliko puta etiketiramo druge zbog onoga što čine ili misle! I kao kršćani znamo reći: je li naš ili nije od naših? To nije Isusov pogled: On uvijek gleda svakog pojedinog s milosrđem i umilno. A kršćani su pozvani činiti kao Krist, gledajući takozvane „daleke“ njegovim očima, upozorio je Papa.

Naš navještaj započinje danas, tamo gdje živimo. I ne započinje time da nastojimo uvjeriti druge, nego svjedočeći svakoga dana ljepotu Ljubavi koja nas je pogledala i pomogla nam ustati. Kao što nas je, naime, učio papa Benedikt „Crkva ne provodi prozelitizam. Ona, radije, raste po privlačnosti“. To privlačno i radosno svjedočenje jest cilj kojem nas vodi Isus svojim pogledom ljubavi i pokretom izlaska koji njegov Duh pobuđuje u srcu, rekao je Sveti Otac u prvoj katehezi posvećenoj temi evangelizacije.