Budi dio naše mreže
Izbornik

Papin brzojav sućuti povodom smrti kardinala Alberta Vanhoyea

Vatikan (IKA)

Papa Franjo uputio je brzojavi sućuti povodom smrti kardinala Alberta Vanhoyea, SI, umirovljenog rektora Papinskog biblijskog instituta i dugogodišnjeg tajnika Papinske biblijske komisije

U brzojavu upućenom poglavaru isusovačke rezidencije Svetog Petra Kanizija u Rimu o. Manuelu Moruju, SI, Papa se spominje „s ljubavlju i divljenjem ovog brata koji je s velikom predanošću služio Gospodinu i Crkvi“. „Sa zahvalnošću se prisjećam intenzivnoga rada tog marljivog redovnika i duhovnog sina svetog Ignacija, stručnog predavača, uglednog bibličara, cijenjenog rektora Papinskog biblijskog instituta, marljivog i mudrog suradnika nekih odjela Rimske kurije“, piše Papa izražavajući bliskost subraći iz zajednice Svetog Petra Kanizija, cijeloj Družbi Isusovoj i rodbini pokojnog kardinala te svima koji su ga poznavali i cijenili.

U brzojavu sućuti Papa se spomenuo i ljubavi pokojnog kardinala „prema službi propovijedanja koju je vršio velikodušno, nošen strastvenom željom za prenošenjem evanđelja drugima“. „Uzdižem svoju molitvu Gospodinu da, po zagovoru Blažene Djevice Marije, primi tog svog vjernog slugu u nebeski Jeruzalem i srdačno upućujem svoj apostolski blagoslov onima koji oplakuju njegovu smrt, a posebno pozdravljam one koji su mu s ljubavlju pomagali i pratili ga posljednje vrijeme“, kaže se u Papinom brzojavu.

Francuski kardinal Albert Vanhoye umro je u Rimu 29. srpnja u dobi od 98 godina.