Budi dio naše mreže
Izbornik

Papin pozdrav brazilskom narodu povodom blagdana Gospe od Aparecide

Vatikan (IKA )

Na Biskupskoj sinodi 11. listopada biskup Imperatriza u Brazilu napravio je video-snimku u kojoj papa Franjo pozdravlja brazilski narod u prigodi blagdana Gospe od Aparecide, zaštitnice Brazila, koji se slavi 12. listopada, prenosi Vatican News.

Upućujem srdačne pozdrave brazilskom narodu na ovaj blagdan Naše Gospe od začeća Aparecide, rekao je Papa na španjolskom jeziku. Neka ju svatko od vas susretne u svojemu srcu, kao što su je ribari našli u rijeci. Tražite u vodama svojega srca i naći ćete ju, jer Ona je majka. Neka nas prati. I molite za mene, dodao je papa Franjo.

Nakon što su ga u svitanje 12. listopada 1717. godine tri ribara pronašla u rijeci Paraiba, Gospin kip bio je postavljen u siromašnoj kolibi, te se u vrlo kratkom vremenu vijest o čudesnom ‘ulovu’ proširila u okolnim mjestima. Tako se svake večeri sve veći broj ribara počeo okupljati u kolibici te častiti Djevicu Mariju i moliti krunicu. Dali su joj ime Aparecida, odnosno „ona koja se ukazala“. S vremenom je mnoštvo postalo toliko veliko da je podignuta prva kapela, a potom godine 1737. još jedna, veća. Postoje brojna svjedočanstva milosti i čudesa koja su se dogodila u tom svetištu.

Sveti Ivan Pavao II. bio je prvi papa koji je posjetio svetište u Aparecidi, u srpnju 1980. godine. Poslije, godine 2007., posjetio ga je i papa Benedikt XVI. koji je za to svetište rekao da je marijansko srce Brazila. A u prigodi XXVIII. svjetskog dana mladih 2013. godine papa Franjo slavio je 24. srpnja misu upravo u bazilici svetišta. I ja dolazim kucati na vrata doma Marije koja je voljela i odgojila Isusa, kako bi svima nama, pastirima Božjega naroda, te roditeljima i odgojiteljima, pomogla prenijeti našoj mladeži vrijednosti koje će ih učiniti graditeljima pravednije, solidarnije i bratskije nacije i svijeta, rekao je tada Papa u propovijedi.