Budi dio naše mreže
Izbornik

Papin susret s predstavnicima političkog života u Rumunjskoj

Bukurešt (IKA)

„Ohrabrujem vas da nastavite raditi na učvršćivanju struktura i institucija potrebnih ne samo za to da se dadne odgovor na pravedne težnje građana, nego i da potaknete i omogućite svom narodu da izrazi sav potencijal i domišljatost za koje znamo da je kadar izraziti“, poruka je pape Franje upućene rumunjskom narodu u prvom govoru njegovog 30. apostolskog putovanja.

U Predsjedničkoj palači Cotroceni u glavnom gradu Rumunjske, Bukureštu upriličena je službena svečanost dobrodošlice, te susret s predsjednicom rumunjske Vlade, gospođom Vasilicom Vioricom Dăncilăom, i predstavnicima vlasti, društvenoga života i diplomatskog zbora.

Nakon pozdrava Predsjedniku Republike Klausu Werneru Iohannisu, premijerki i predstavnicima vlasti, Sveti je Otac uputio pozdrav patrijarhu Rumunjske pravoslavne Crkve Danijelu, koji je također bio prisutan na susretu, „metropolitima i biskupima Svetog sinoda i svim vjernicima Rumunjske pravoslavne Crkve“, kao i biskupima, svećenicima, redovnicima i svim članovima Katoličke crkve, za koje je Papa rekao da je „došao utvrditi u vjeri i ohrabriti na njihovu životnom putu i kršćanskom svjedočenju“.

„Radostan sam što se nalazim u vašoj ‘ţară frumoasă’ (prekrasnoj zemlji), dvadeset godina nakon posjeta sv. Ivana Pavla II. i u vrijeme kad Rumunjska – prvi put od ulaska u Europsku uniju – predsjeda Europskim vijećem u ovom šestogodištu“. Prema Papi „ovo je pogodan trenutak da se uputi retrospektivan pogled na proteklih gotovo trideset godina otkako se Rumunjska oslobodila režima koji je gazio građanske i vjerske slobode i izolirao zemlju od drugih europskih zemalja i koji je također doveo do stagnacije njezina gospodarstva i iscrpljivanja njegovih kreativnih snaga“.

„U minulom razdoblju – nastavio je Papa – Rumunjska se zalagala izgraditi demokratski projekt kroz pluralizam političkih i društvenih snaga i njihov međusobni dijalog, kao i za temeljno priznanje vjerske slobode i za punu integraciju zemlje u šire međunarodne okvire“.

Važno je prepoznati mnoge korake naprijed na tome putu, također usred velikih poteškoća i odricanja, primijetio je Sveti Otac, koji je, među pozitivnim znacima, spomenuo „želju za napredovanjem u različitim područjima građanskog, društvenog i znanstvenog života“, koja je „pokrenula tolike energije i planove, oslobodila mnoge kreativne snage koje su nekoć zauzdavane i dala novi poticaj mnogim poduzetim inicijativama, vodeći zemlju u 21. stoljeće“.