Budi dio naše mreže
Izbornik

Papina poruka biskupima Latinske Amerike i Kariba

Vatikan (IKA)

U poruci koju je kardinal Parolin poslao nadbiskupu Miguelu Cabrejosu, predsjedniku Vijeća latinskoameričkih i karipskih biskupa, povodom 39. redovne opće skupštine Vijeća biskupskih konferencija zemalja Latinske Amerike (CELAM), koja se održava u Portoriku, papa Franjo potiče Crkvu u Latinskoj Americi i Karibima da nadahnuća Duha Svetoga razluči s čitavim svetim Božjim narodom, prenosi Vatican News.

Molitvu Gospodinu da opća skupština donese obilne plodove hodočasničkoj Crkvi u Latinskoj Americi i na Karibima, kako bi uvijek bila spremna služiti, posebno siromašnima i marginaliziranima, razlučujući nadahnuća Duha Svetoga i u sinodalnosti s čitavim svetim Božjim narodom – uputio je papa Franjo, po zagovoru Blažene Djevice Marije, u poruci koju je, u njegovo ime, državni tajnik kardinal Pietro Parolin poslao nadbiskupu Miguelu Cabrejosu, predsjedniku Vijeća biskupskih konferencija zemalja Latinske Amerike (CELAM), povodom 39. redovne opće skupštine vijeća koja se održava u Portoriku od 16. do 19. svibnja.

Papa zahvaljuje biskupima, članovima predsjedništva vijeća, za poruku koju su mu uputili povodom skupštine, u kojoj su mu izrazili svoju bratsku ljubav, jamčeći mu spomen u svojim molitvama. Na kraju papa Franjo sudionicima skupa udjeljuje svoj apostolski blagoslov koji sa zadovoljstvom širi na one koji su povjereni njihovoj pastoralnoj skrbi.

Proces obnove CELAM-a započet 2019. godine

Papine su riječi – ističu biskupi, članovi predsjedništva Vijeća biskupskih konferencija zemalja Latinske Amerike – nedvojbeno poticaj za Crkvu tog kontinenta, u trenutku kada se odlučuje o smjerovima koje valja slijediti sljedećih godina, u nastojanju da se ojača proces obnove i restrukturiranja vijeća, pokrenut na 37. redovnoj općoj skupštini, održanoj u Hondurasu 2019. godine. Isto tako, što se tiče sinodskoga procesa od 2021. do 2024. godine, mnogi vide uvod u jednom od najvažnijih trenutaka u životu vijeća posljednjih godina, u prvoj crkvenoj skupštini Latinske Amerike i Kariba, održanoj u Meksiku u studenom 2021., a koju se smatra praktičnom vježbom sinodalnosti, prenosi Vatican News.