Budi dio naše mreže
Izbornik

Papina poruka mladima na Europskom susretu Zajednice iz Taizea

Vatikan (IKA)

Budite bliski ovom ranjenom čovječanstvu i onima koji su odbačeni i isključeni, maleni i siromašni, potaknuo je papa Franjo u poruci, koju je potpisao njegov državni tajnik kardinal Pietro Parolin, upućenoj mladima okupljenima u Madridu na 41. europskom susretu ekumenske Zajednice iz Taizea. Na susretu, koji se održava od 28. prosinca do 1. siječnja sljedeće godine, sudjeluje 15.000 mladih.

Papa u poruci traži od mladih da prihvate izazov gostoprimstva i poziva ih da otvore vrata svojega srca za Gospodina i njegovu Riječ, te da promiču kulturu susreta, prihvaćajući se uzajamno u poštovanju razlikā. Spomenuvši temu ovogodišnjega susreta, koja glasi „Ne zaboravimo gostoprimstvo“, Papa je podsjetio na biskupsku sinodu, nedavno održanu u Rimu o temi „Mladi, vjera i razlučivanje zvanja“, kako bi još jednom istaknuo da se zajedno s njim, čitava Crkva pouzdaje u njih.

Pritom je posebno podsjetio na poruku za Svjetski dan mladih 2018. godine, te potaknuo također mlade okupljene na susretu Zajednice iz Taizea, da nikada ne izgube volju za užitkom susreta, prijateljstva, zajedničkoga snivanja, i hoda s drugima.

Istinski se kršćani ne boje otvoriti se drugima, podijeliti svoje životne prostore pretvarajući ih u prostore bratstva, istaknuo je Papa.

Sveti Otac je stoga potaknuo mlade da otkriju kako je moguće živjeti velikodušnu gostoljubivost, naučiti bogatiti se razlikama drugih, te učiniti da njihovi talenti donesu plod, kako bi postali graditelji mostova između Crkvi, religijā i narodā. Budući da na susretima Zajednice iz Taizea sudjeluju protestanti, katolici i pravoslavni vjernici, Papa moli Duha Svetoga da pomogne mladima prihvatiti razlike drugih kao „put zajedništva“, te ih pozvao da svoje talente, svoju energiju i svoje snage upotrijebe kako bi svijet učinili boljim, te kako bi svaka osoba pronašla svoje mjesto u krilu velike ljudske obitelji.

Neka vas primjer Marije, čija je ljubav puna odvažnosti i potpuno usmjerena na darivanje sebe, podupre u konkretnom življenju te ljubavi koja nas potiče da ljubimo Boga više od bilo čega, i više od nas samih, te da volimo osobe s kojima dijelimo svakodnevni život, napomenuo je papa Franjo.

Papina poruka objavljena je na mrežnoj stranici Zajednice iz Taizea zajedno s porukama ekumenskoga carigradskog patrijarha Bartolomeja, glavnoga tajnika Ekumenskoga vijeća Crkvi (WCC) vlč. Olava Fykse-Tveita, zatim glavnoga tajnika Svjetskoga luteranskog saveza vlč. Martina Jungea, glavnoga tajnika Ujedinjenih naroda Antonia Guterresa te madridskoga gradonačelnika Manuela Carmena.

Susret u Madridu još je jedan dio „Hodočašća povjerenja na zemlji“, koji je krajem ’70-ih godina započeo brat Roger. Ove je godine za sudjelovanje na susretu prijavljeno 15.000 mladih kojima će smještaj pružiti 170 župa i tisuće madridskih obitelji, izvijestio je Vatican News.

Ključne riječi:
Madrid mladi susret Taizé