Budi dio naše mreže
Izbornik

Papina poruka na Twitteru

Vatikan (IKA)

U poruci na društvenim mrežama 12. veljače papa Franjo pozvao je na spas djece-ratnika.

Tisućama djece prisiljene boriti se u oružanim sukobima ukradeno je djetinjstvo. Zaustavimo taj gnjusni zločin, pozvao je Sveti Otac u tweetu.

Papu na Twitteru na različitim jezicima trenutačno prati oko 48,1 milijuna ljudi. Hashtagom #ChildrenNotSoldiers (djecaneratnici) Sveti Otac želio je svrnuti pozornost na Međunarodni dan protiv korištenja djece u ratovima. Prije točno 17 godina, 12. veljače 2002., Konvenciji o pravima djeteta dodan je Opcionalni protokol o sudjelovanju djece u oružanim sukobima (OPAC) koji zabranjuje novačenje maloljetnih vojnika. Do danas ga je ratificiralo 168 država.

Procjenjuje se da je trenutačno oko 250.000 djece u najmanje 19 zemalja Afrike, Azije i Latinske Amerike prisiljeno sudjelovati u oružanim borbama. U posljednjih 10 godina oslobođeno je njih 65.000.

Od Afganistana do Srednjoafričke Republike naoružane skupine regrutiraju djevojčice i dječake, ističe UNICEF u izvještaju „Nema izbora; Potreban je svijet da bi se spriječilo korištenje djece ratnika“. Djeca se koriste ne samo kao ratnici već i kao uhode, kuriri, ili pomažu u opskrbi, kuhanju, čišćenju, pranju. Djevojčice se prisiljavaju na udaju s vojnicima, ili su, kao i dječaci, seksualno zlostavljani. Sve to nanosi strašne traume. U ekstremnim slučajevima djecu koriste kao žive štitove ili ih prisiljavaju da se raznesu bombama, prenosi Kathpress.

UNICEF u studiji nabraja i čimbenike koji pogoduju da se dijete pridruži oružanim skupinama – nema pristup obrazovanju, siromaštvo, glad, nesigurnost i progon, pritisak zajednice, raspad obitelji, osvetničke misli ili kombinacija svega toga u različitim kontekstima, ovisno i o starosti i spolu. Studija navodi kako se regrutiraju i maloljetnici iz Njemačke, Velike Britanije i SAD-a. A budući da se te zemlje često postavljaju kao uzori, time slabe međunarodne standarde – što druge zemlje koriste kao opravdanje.

Ključne riječi:
Papa Twitter