Budi dio naše mreže
Izbornik

Papina poruka Organizaciji UN-a za hranu i poljodjelstvo

Rim (IKA)

U poruci sudionicima 42. zasjedanja Organizacije Ujedinjenih naroda za hranu i poljodjelstvo (FAO), koje je 14. lipnja počelo u Rimu, papa Franjo istaknuo je važnost održivosti u poljoprivredi, prenosi Vatican News.

Osnovno u nadilaženju pandemije je gospodarstvo koje ne samo da nije usmjereno profitu već je ukorijenjeno u općem dobru, istaknuo je Papa u poruci predsjedavajućem virtualnoga zasjedanja poljskom ministru za klimu i okoliš Michalu Kurtyku.

Za novi početak nakon pandemije mora se intenzivnije razviti „kultura skrbi“ koja će se suprotstaviti „individualističkim i agresivnim tendencijama bacanja“, upozorio je Papa, referirajući se na svoju „Fratelli tutti” u kojoj je skicirao svijet nakon pandemije koronavirusa, osobito na području gospodarstva poljoprivrede i prehrane gdje traži veću podršku malim seoskim gospodarstvima i ruralnim regijama.

Papa od politike očekuje ciljanu borbu protiv strukturalnih uzroka siromaštva, gladi i nepravde. Broj ljudi pogođen pothranjenošću dosegao je 2020. najvišu razinu u posljednjih pet godina, a taj bi se problem mogao dalje pogoršavati. Sukobi, ekstremni klimatski uvjeti ekonomske krize i posljedice pandemije uzrok su gladi milijuna ljudi, upozorio je Sveti Otac.