Budi dio naše mreže
Izbornik

Papina sućut zbog odrona zemlje u Brazilu

Petrópolis (IKA)

Papa Franjo je u petak 18. veljače brzojavom sućuti biskupu Gregóriju Paixãu Netu izrazio blizinu i iskazao molitvenu potporu zbog poginulih i nestalih u planinskom području brazilskoga grada Petrópolisa nakon obilnih kiša koje su prouzročile poplave i odrone, prenio je Vatican News.

Prema posljednjim podacima, na području oko grada Petrópolisa, nakon što su prije dva dana obilne kiše prouzročile klizišta i odrone, poginulo je 110 osoba, a 400 ih je ostalo bez domova.

Broj žrtava povećava se iz sata u sat. Situacija se može usporediti s onom iz 2011. godine, kada je poginulo 900 osoba.

U brzojavu koji je potpisao državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin, Papa biskupu Paixãu Netu povjerava zadaću da bude glasnogovornik njegove duboke boli zbog tragičnih posljedica odrona zemlje te upućuje sućut obiteljima žrtava i utjehu onima koji žaluju i koji su sve izgubili.

Od milosrdnoga Oca zaziva vječni počinak za preminule i utjehu kršćanske nade za cijeli narod. Svoje misli i blagoslov upućuje ranjenima uz želju za što brže ozdravljenje, te ohrabrenje onima koji se zauzimaju da bi ublažili boli te kušnje.

Brazil je već pretrpio slične katastrofe, a biskupi su svojoj zemlji očitovali blizinu potičući na donacije da bi se suočila s tim izvanrednim stanjem i pružila pomoć obiteljima. Vlasti od jučer nastavljaju s evakuacijom više ugroženih područja zbog obilnih kiša koje se očekuju u sljedećim satima. U međuvremenu, spasioci i volonteri nastavljaju, u blatu i među ruševinama, potragu za nestalima, čiji je broj i dalje neutvrđen, s malo nade da će ih pronaći žive. Prema informacijama nadležnih, na cijelom je teritoriju mobilizirano oko 500 vatrogasaca kojima pomažu stotine volontera, objavio je Vatican News.