Budi dio naše mreže
Izbornik

Papina sućut u povodu ubojstva talijanskoga veleposlanika

Vatikan (IKA)

Papa Franjo uputio je 23. veljače navečer brzojav sućuti talijanskom predsjedniku Sergiu Mattarelli u povodu ubojstva talijanskoga veleposlanika Luce Attanasija u napadu u DR Kongu, prenosi Vatican News.

U napadu na konvoj Svjetskog programa za hranu (WFP) ubijeni su i talijanski policajac i kongoanski vozač, javile su svjetske agencije 22. veljače. Papa je u brzojavu sućuti istaknuo duboku žalost zbog vijesti o žrtvama, koje je nazvao slugama mira, i izrazio sućut njihovim obiteljima, diplomatskom koru i policiji.

Odao je priznanje veleposlaniku Attanasiju kao uzornom svjedoku i izvanrednoj osobi i kršćaninu koji je bio predan stvaranju bratskih i srdačnih odnosa u uspostavljanju mira i sklada u srcu te afričke zemlje. Papa je između ostaloga istaknuo kako se ubijeni talijanski karabinjer Vittorio Iacovacci, „stručnjak koji je velikodušno služio“, spremao osnovati obitelj.

Sućut obiteljima žrtava izrazilo je u utorak i Svjetsko vijeće Crkava (WCC), osudivši napad kao čin besmislenoga nasilja prema onima „koji su htjeli pomoći ublažiti glad naroda“.