Budi dio naše mreže
Izbornik

Partikularne Crkve diljem svijeta aktivno se uključile u sinodalni hod

Zagreb (IKA)

U partikularnim Crkvama diljem svijeta traje sinodalni hod u pripremi za iduću XVI. opću redovitu skupštinu Biskupsku sinodu koja će se održati u listopadu 2023. u Vatikanu na temu „Za sinodalnu Crkvu: zajedništvo, sudjelovanje i poslanje“.

Uz službene dokumente Glavnog tajništva Biskupske sinode (Pripremni dokument i Vademekum) koji su dostupni na više jezika, nekoliko biskupskih konferencija, biskupija i crkvenih tijela razvili su vlastite alate i metodologije za promicanje autentičnog sudioničkog i uključivog slušanja glasa Božjega naroda, priopćio je Ured za medije Generalnog tajništva Biskupske sinode.

Tako je u Sjedinjenim Američkim Državama izrađen dokument Process for Facilitating Synodal Consultation (Leadership Roundtable), u biskupiji Luzern (Švicarska) je pokrenuta mrežna stranica PastaTalk, biskupija Bayeux i Lisieux priredila je Vodič za sinodu, a biskupija Palencia (Španjolska) osmislila je čak i alat za poučavanje sinodalnosti među djecom. Više informacija dostupno je na poveznici.

I  Hrvatska biskupska konferencija je već neko vrijeme aktivno uključena u sinodalni hod. Na mrežnoj stranici Hrvatske biskupske konferencije otvorena je poveznica „Sinoda 2021. – 2023. Za sinodalnu Crkvu: zajedništvo, sudjelovanje i poslanje“. Na adresi sinoda.hbk.hr objavljuju se sadržaji na hrvatskom jeziku koji služe sinodalnom hodu Katoličke Crkve za predstojeću Sinodu o sinodalnosti.