Budi dio naše mreže
Izbornik

Pastirijada za djecu održana u Brestju

Zagreb (IKA)

Zajednica mladih Župe Dobroga Pastira u Brestju, s voditeljicom Ines Sosom Meštrović i animatorima je u subotu 23. travnja 2022. organizirala Pastirijadu za učenike od 3. do 7. razreda osnovne škole po principu oratorija.

Geslo susreta bilo je „”Budite milosrdni kao što je Otac vaš milosrdan“ (Lk 6,36).

Program je započeo okupljanjem u župnoj dvorani uz pjesmu, ples i uvodnu molitvu. Prva aktivnost bila je tzv. „potraga za blagom“ u kojoj su sudionici bili podijeljeni u skupine na temelju četiri različite boje bedža koji su im dodijeljeni na ulazu. Zadatak je bio da u prostoriji pronađu „sakriveno blago“ koje se sastojalo od duhovnih i tjelesnih djela milosrđa, a skupina koja je najbrže sakupila svih 14 djela milosrđa bila je pobjednička.

Potom su sudionici pod vodstvom animatora kroz katehezu i kreativne radionice (izradu 3D kuće milosrđa, crtanje plakata, glumu, izradu kalendara milosrđa) naučili nešto više o samoj temi susreta. Za spomenute radionice bili su podijeljeni u četiri dobne skupine pod različitim imenima (3. i 4. razred – ljubav, 5. razred – nada, 6. razred – vjera, 7.razred – milost). Razgovarali su s animatorima i međusobno o važnosti milosrđa prema bližnjemu i o samim primjerima iz života sukladno temama. Crteže, plakate, i glumačke vještine koje su unutar svojih grupa pripremili, prezentirali su pred preostalim skupinama.

Također, uoči prve mlade mise u župi Brestje, tijekom radionica izrađena su i mala iznenađenja za mladomisnika. Nakon poučnog dijela, uslijedio je i zabavni program uz prigodne igre natjecateljskog karaktera. Sudionici su pokazali izvanrednu fizičku spretnost u igrama koje su uključivale razne rekvizite (teniske i stolnoteniske loptice, balone…). Uz to, pokazali su i svoje znanje naučeno o djelima milosrđa, te odgovarali na pitanja iz Biblije. Potom su sa svojim animatorima odigrali još jednu zabavnu igru „Uhvati trenutak“. Također su bili podijeljeni u skupine, a cilj je bio stvoriti što više fotografija na zadanu „pozu“. Skupina koja je u određenom vremenu imala najviše fotografija bila je pobjednička. Po završetku susreta, uslijedio je objed uz ugodno druženje, te molitva sv. Ivana Bosca.

Svi sudionici su iskazali izrazito zadovoljstvo i želju da se u njihovoj župi čim prije organizira nova Pastirijada za djecu, da bi mogli ponovno uživati u takvom radosnom danu.